Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2015. November 27. 07:52, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

Hogy micsoda? – A kevesebb hús fékezi a klímaváltozást

Hogy micsoda? – A kevesebb hús fékezi a klímaváltozást

A húsfogyasztás visszaszorítása jelentős szerepet játszhat a klímaváltozás megfékezésében - derült ki egy új tanulmányból.

A november végén kezdődő párizsi klíma csúcstalálkozóhoz időzített jelentés a hústermékek tömeggyártásához való nemzetközi hozzáállást vizsgálta és azt, hogy az emberek hajlandóak lennének-e kevesebb húst enni annak tudatában, hogy ezzel segítik az éghajlatváltozás elleni harcot.

A Glasgow-i Egyetem kutatói Kínában, Brazíliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végzett fókuszcsoportos interjúk alapján arra a megállapításra jutottak, hogy az emberek készen állnak a húsfogyasztásukat érintő radikális változtatásokra, amennyiben kormányaik egyértelmű útmutatással szolgálnak számukra.

A Változó éghajlat, változó étrendek: módok a húsfogyasztás csökkentésére (Changing Climate, Changing Diets: Pathways to Lower Meat Consumption) című tanulmány szerint az egészséges szintű húsfogyasztásra való áttérésnek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy az emberiség 2 Celsius-fok alatt tudja tartani a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését, ami az ENSZ Párizsban rendezendő 21. klímakonferenciájának (COP21) elsődleges célja.

A tanulmány szerint a Földön élő több milliárd csirke, disznó és szarvasmarha üvegházhatású gáztermelésben játszott szerepe nagyobb, mint a közlekedésből, beleértve a repülőket is, származó kibocsátás egésze - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A kutatók szerint a haszonállat szektor már most a globális üvegházhatású gázkibocsátás 15 százalékáért felelős, és hacsak nem sikerül visszaszorítani a hús iránti kereslet növekedését, akkor az ágazat emissziója olyan szintre fog növekedni, ahol már elkerülhetetlen lesz a pusztító éghajlatváltozás.

Az egyik legtekintélyesebb londoni stratégiai kutatóműhely, a Királyi Külügyi Intézet - közkeletű nevén a Chatham House - közreműködésével készült tanulmány szerint globálisan nézve az egészséges étrendre való átállással a szükséges kibocsátás-csökkentés több mint negyedét lehetne teljesíteni 2050-re.

"A kormányok félnek beleavatkozni életmódbeli kérdésekbe, tartva a lehetséges kellemetlen következményektől" - mondta Catherine Happer, a jelentés egyik készítője. Hozzátette: "a tanulmányunk számára készített kutatás azonban azt mutatja, hogy az emberek nincsenek tisztában ezzel; és amikor kommunikálják feléjük a húsfogyasztás kibocsátásban játszott szerepét, akkor megfogalmazódik bennük az igény a szükséges lépések megtételére, amit elsőslegesen a kormányuktól várnak".

"Még a hús árának emelését célzó népszerűtlen intézkedésekkel, mint például a szénadó bevezetésével szembeni ellenérzés is csökkenne, amennyiben a lakosság megérti az okokat" - magyarázta a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.

2024. Július 17. 08:02, szerda | Bulvár

Több mint negyven magyarországi turista került kórházba ételmérgezési tünetekkel Romániában

Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési tünetekkel, miután herkulesfürdői szálláshelyükön ettek - közölte kedden az Adevarul hírportál.