Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Február 01. 13:37, kedd | PR
Forrás: (x)

Hogyan éljünk fenntarthatóbb életet

Hogyan éljünk fenntarthatóbb életet

A fenntartható élet felé vezető út elég rögös lehet, hiszen nagyon nagy változásra lenne szükség az élet minden területén, nemcsak az átlag embernek, hanem a felső vezetésnek és a nagy ipari szereplőknek is.

Az élet számos területén lehet tenni azért, hogy visszafelé fordíthassuk a szakadékba tartó sebesvonatot, ami a bolygó egészségi állapotát szimbolizálja. Tekintsen át néhány ötletet, amivel csökkentheti az ökológiai lábnyomát.

A húsevők világa

A hústermelés az egyik leginkább környezetromboló iparág a bolygón, amely hatalmas mennyiségű vízhasználatért, szennyezésért, üvegházhatású gázok kibocsátásáért és élőhely-pusztulásáért felelős. Naponta három esélye van bolygónk egészségének javítására, a húsfogyasztás csökkentésével csökkentheti környezeti lábnyomát. Ezen túl az ehető élelmiszerek közel 40 százaléka megy szemétbe, így elpazarolják az előállításukhoz szükséges összes természeti erőforrást. Előzze meg az élelmiszer-pazarlást okos, megtervezett vásárlással és kreatív fogyasztási módokkal, amit vásárol.

A gyárilag tenyésztett állati fehérjéknek nagyobb a szénlábnyoma, mint sok más étkezési lehetőségnek. Felelős a talajvíz, a levegő és a talaj szennyezéséért és rendkívüli mennyiségű energiát és vizet fogyaszt. Míg egyesek ezt annak a jelnek tekinthetik, hogy az állati eredetű termékeket teljesen ki kell iktatni étrendjükből, irreális azt várni, hogy minden embernek megvan a képessége – vagy a vágya – erre. Ha növényi alapú húspótlókat fontolgat, ne feledje, hogy egyesek károsabbak lehetnek a környezetre, mint gondolná. Mindezek ellenére az adatok alátámasztják a szárazföldi húsfogyasztás csökkentését. Ha a fenntartható forrásból származó tengeri ételeket heti egy vagy két étkezésre cseréli, tovább csökkentheti szénlábnyomát. A vadon élő tenger gyümölcsei halászata lényegesen kisebb környezeti hatással jár, mint más szárazföldi állati fehérjék előállítása.

A víz az éltető erő

Kerülje el a palackozott vizet. A palackozott vizet gyártó cégek megpróbálják rossz hírnévvel ellátni a csapvizet, pedig a csapból a víz gyakorlatilag ingyenes, és sok városi víz minőségi és ízteszteket nyert a márkás vízzel szemben. A víz kitermelése és a műanyag palackok előállítása pedig köztudottan káros a közösségekre és a vadon élő állatokra. A vízvédelem is kritikus fontosságú, különösen mivel növekvő népességünk megnövekedett igényt támaszt az ország vízforrásaira, és példátlan szárazsággal nézünk szembe. Vizet takaríthat meg rövidebb zuhanyozással, szivárgó WC-k kijavításával, valamint alacsony átfolyású és alacsony víztartalmú készülékek kiválasztásával. Fontolja meg az udvar kialakítását is, egy olyan tereprendezési technikával, amely őshonos, aszályhoz alkalmazkodó növényeket használ, amelyek idővel kevesebb vizet és karbantartást igényelnek, és élőhelyet és táplálékot biztosítanak a madarak és a méhek számára.

Digitalizáció

A technikai fejlődés előnyös lehet bizonyos szempontból a környezet megóvását tekintve. A kevesebb papírhasználat, vagy a fizikai szolgáltatások és termékek digitalizációja sok sok nyersanyagot és munkát spórol meg, ami nem emészti fel a Föld erőforrásait. A digitális módon végzett ügyintézés, a digitális termékek fogyasztása, újságok, híroldalak, de akár egy rulett casino működése is áttérhet már manapság a digitális világba.

Míg sokan áttértek a kizárólag digitális számlákra és a kommunikáció egyéb formáira, fontos észben tartani, hogy a digitális termékeknek is van szénlábnyoma. A szerverfarmok hűtése, az eszközök táplálása és az új technológia előállítása energiabevitelt igényel, és szén-dioxid-kibocsátással jár. Különféle tanulmányok becslése szerint a globális digitális szén-dioxid-kibocsátás az összes globális kibocsátás 2,3-3,7 százalékát teszi ki. Ez igencsak eltörpül az egészhez képest, de mégis mérhető. Néhány egyszerű lépéssel, mint a beérkező levelek rendszeres kiürítése, a felhőhasználat lehető legnagyobb mértékű csökkentése, a videó streaming mennyiségének csökkentése, valamint a nem HD opciók választása révén azonban bárki tehet ennek növekedése ellen.

A fűtési rendszer felújítása

Egy másik módja annak, hogy környezetbarátabbak legyünk, ha megújuló fűtési módot választunk otthona fűtésére. A kazánok olyan fűtési források, amelyek környezetbarátabbak lehetnek. Mivel a kazánok általában négy különböző tüzelőanyaggal üzemeltethetők, a lakástulajdonosok eldönthetik, mi lenne a legjobb a házuknak. A lehetőségek a gázkazántól az olaj-, elektromos kazánig és a biomassza kazánig terjednek.

Egy másik lehetőség a hőszivattyúk kipróbálása, mivel ezek is biztosítanak fűtési lehetőséget az otthonok számára. A hőszivattyúk nem csak alacsony energiafogyasztásuk miatt környezetbarátabbak, de szükségtelenné teszik a gázcsöveket és az olajtartályokat is. A napenergia egy másik módja a környezetbarátabb energiaforrásra való átállásnak. Gáz vagy olaj használata helyett a napkollektoros panel a nap hőjét használja fel a víz felforralására, ami mindenféle égés nélkül szolgáltat energiát, ezáltal sokkal tisztább alternatíva.

A felsorolt ötletek megfontolásával és alkalmazásával az átlagember is tehet a környezete megőrzéséért, de tény, hogy számottevő változást csak az ipari szereplők komoly formabontó változása jelentene a fenntarható életet szem előtt tartva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.