Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 12. 20:18, szerda | PR
Forrás: (x)

Hogyan működik a legális online szerencsejáték Magyarországon

Hogyan működik a legális online szerencsejáték Magyarországon

Napjainkban az online szerencsejátékok egyre népszerűbbé válnak a magyar játékosok körében.

Sokan azonban nem érzik biztonságban magukat ezen a téren, hiszen nem ismerik a magyar szerencsejáték szabályozást. Ez nem is csoda, hiszen számos változás történt az elmúlt években, és sokszor nehéz volt követni azt, hogy mit tehetnek a játékosok és mit nem.

Jogosan merülhet fel a kérdés tehát, hogy mi az, ami megengedett, mire van lehetőségük játékosoknak. Törvényesnek számít-e, ha valaki regisztrál egy online szerencsejáték oldalon, esetleg játszik ott. És vajon mi a teendő akkor, ha valaki nyereményt ért el, és szeretné kérni annak a kifizetését.

Ez annál is inkább igaz, mivel ma már számos kaszinó érhető el a magyar játékosok számára. Sőt, sok olyan oldal is van, amelyik hasznos online kaszinó útmutató készítésével próbál segítséget nyújtani a játékosok számára abban, hogy mit érdemes figyelembe venni, mire kell figyelni egy-egy kaszinó kiválasztásakor.

Ezekben azonban sokszor nem esik szó a magyar szabályozás sajátosságairól. Cikkünkben éppen ezért bemutatjuk azt, hogy milyen szabályozások vonatkoznak hazánkban az online szerencsejáték szolgáltatókra, valamint azokra, akik játszani szeretnének ezeken az oldalakon.

A magyar szabályozás bemutatása

Ahhoz, hogy megérthessük a magyar online szerencsejáték helyzetét, először meg kell nézni az elmúlt évek történéseit, valamint azt, hogy jelenleg milyen szabályok vonatkoznak az oldalak üzemeltetőire és a játékosokra.

Talán sokak számára kevésbé ismert tény, hogy néhány évvel ezelőtt az online szerencsejáték vállalatok számára nagymértékű adóemelést indítottak, majd blokkolták is az oldalaikat. Ezzel az volt a cél, hogy ellehetetlenítsék a külföldi tulajdonú szolgáltatókat, és egy kényelmes környezetet biztosítsanak a magyar piaci szereplők számára.

Erről szabályozásról azonban hamarosan kiderült, hogy nem egyezik meg az európai uniós előírásokkal, hiszen azon oldalakat is blokkolták, amelyek egy másik EU tagországban voltak hivatalosan bejegyezve. Éppen ezért néhány szolgáltató felkereste az Európai Bíróságot jogorvoslatért. A testület alapos vizsgálódás után rámutatott arra, hogy a magyar törvény nincs összhangban az Európai Unió irányelveivel. Ezek alapján ugyanis ugyanolyan hozzáférést kell biztosítani minden piaci szereplőnek.

Azóta a szabályozás módosult, különválasztották viszont az online kaszinókra és az online sportfogadási oldalakra vonatkozó előírásokat. Online kaszinók esetén magyar engedélyt akkor kaphat egy kaszinó, ha Magyarországon üzemeltet legalább egy szárazföldi kaszinót is. Ehhez természetesen rendelkezni kell a koncessziós joggal és engedélyekkel. Sportfogadás esetében egy picit eltérő a helyzet, itt ugyanis egyértelműen monopolhelyzetet alakítottak ki. Magyar engedéllyel ugyanis csak az állami tulajdonú vállalat kínálhat online sportfogadási szolgáltatást.

Szabályozás a játékosok szemszögéből

A fentiekben említettek a szolgáltatókra vonatkozó előírások. De mit is jelent mindez a játékosokra nézve? Szerencsére a felhasználók szempontjából nem ilyen szigorú a törvény. Az európai uniós előírásoknak megfelelően ugyanis nem tilthatják meg azt, hogy egy külföldön bejegyzett szerencsejáték szolgáltató oldalán játszanak. Ráadásul a játékosok szemszögéből nincs különbség az online kaszinójátékok és az online sportfogadás között sem, mindkettőben részt vehetnek.

Az egyetlen különbséget az adózás jelenti. Abban az esetben ugyanis, ha Magyarországon engedéllyel rendelkező oldalon érnek el nyereményt, és kérik annak kifizetését, a teljes összeg adómentes lesz. Ha viszont külföldi oldalon játszanak, nyernek és szeretnék felvenni az összeget, akkor az adóköteles lesz, amelyet az adóbevallásban is fel kell tüntetni.

Hogyan válasszanak online szerencsejáték szolgáltatót a magyar játékosok?

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy honnan tudhatják, hogy egy külföldi oldal legálisan és megbízhatóan működik. Ehhez ugyanis a magyar szabályozás semmilyen támpontot nem ad, a játékosnak kell eldöntenie, megbízik-e egy szolgáltatóban.

Van azonban néhány szempont, amelyeket figyelembe véve könnyebb lehet a döntés. Az online kaszinó kiválasztása során érdemes többek között a következő szempontokat figyelembe venni:

● Rendelkezik-e licensszel a választott oldal?
● Melyik hatósg adta ki az engedélyt?
● Milyen intézkedéseket vezettek be a biztonságos működés érdekében?
● Más játékosoknak mi a véleményük az oldalról, mennyire tartják megbízhatónak?

A fenti szempontok közül az egyik legfontosabb, hogy az online kaszinónak van-e engedélye, illetve, hogy azt melyik hatóság adta ki. Az mindenképpen pozitív, ha rendelkezik egy nemzetközi licensszel. Vannak azonban olyan nemzetközi szerencsejáték hatóságok, amelyek sokkal szigorúbb működési feltételeket szabnak az oldalak számára. Ezek közé tartoznak a következők:

● UK Gambling Commission - Ez a felügyelet az Egyesült Királyság online kaszinó oldalainak a működéséért felel, és az egyik legszigorúbb hatóságként tartják számon.
● Gibraltar Gambling Commissioner – Az online szerencsejátékok piacán Gibraltár központi szereplője az online szerencsejáték piacnak.
● Máltai Szerencsejáték Hatóság (MGA) – Málta volt az első EU tagország, amely szabályozta az internetes szerencsejátékok. Ennek megfelelően a hatóság megfelelő tapasztalattal rendelkezik az ilyen oldalak szabályozásában.

Látható tehát, hogy az, ha valaki külföldi online szerencsejáték oldalon játszik, teljesen szabályos. Mindössze arra kell figyelni, hogy egy olyan hatóság által szabályozott kaszinót keressünk, amely megfelelő tapasztalattal és hírnévvel rendelkezik. Ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy nem fog minket kellemetlen meglepetés érni a játék során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.