Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2017. Május 11. 09:50, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Hogyan válasszunk autógumit?

Hogyan válasszunk autógumit?

Amikor nyár végén vagy a tél elmúltával az autó agyonhasznált gumiabroncsainak lecserélésére kerül a sor, számtalan kérdés megfogalmazódik bennünk. Vajon melyik a jó autógumi?

A válasz természetesen függ a gépjármű üzemeltetésének körülményeitől, a gumiabroncs felé támasztott elvárásainktól és persze az előttünk álló évszakoktól is. Cikkünkben sorra vettük azokat a szempontokat, amelyeket érdemes végiggondolunk autógumi vásárlása előtt.

A gumiabroncs és igénybevétele – a prémium minőség azért jobb!

A gumiabroncstesztek évtizedes tapasztalatai szerint nincs túl sok különbség az egyes típusok között addig, amíg normál körülmények között – azaz száraz úton és normál sebesség alatt – használjuk az autógumit. Az égbekiáltó különbségek főleg a folyamatosan és hosszú időn át tartó nagy teljesítmény alatt, esetleg kritikusabb útviszonyok között jelentkezhetnek. Amennyiben nagy sebességgel – legyen szó a nyári hónapok forróságáról, vagy a télvíz idején beköszöntő fagyról és hóról – valamint hosszú ideig utazunk, bizony érdemes a prémium minőségű autógumit választanunk. Az utóbbi minőségű autógumik a tapasztalatok szerint a kis- és a középkategóriás autókon is beválnak, igaz ezeken a típusokon a középkategóriás autógumik is kitűnően helytállnak.

Mi a helyzet a négyévszakos gumikkal?

Sokan esküsznek a négyévszakos gumik megbízhatóságára és kifizetődőségére, de az igazság az, hogy ezek a típusok egyetlen gumitesztet sem nyertek meg adott időjárási körülmények között. Vitathatatlan, hogy az autótulajdonosok számára kényelmes választás, hiszen megspóroljuk az évszakok változásakor aktuális gumicserét. Tény ugyanakkor az is, hogy az olyan hétköznapi felhasználóknak, akik kis sebességnél használják gépjárművüket, nem közlekednek síkos utakon télen és nem kapaszkodnak autójukkal meredek emelkedőre a négyévszakos autógumi a legjobb választás lehet.

Inkább több hátrány, mint előny!

A fentiek alapján már kikövetkeztethetjük, hogy a négyévszakos gumik talán legnagyobb hátránya, hogy nagy eséllyel csődöt mondanak szélsőséges időjárási körülmények között. Nem garantált a teljes menetbiztonság a kánikulában, illetve télen a fagyos és havas útviszonyok között. A gumitesztek azt mutatják, hogy ezek az autógumi típusok a nagy hőmérséklet-ingadozások hatására nagymértékben kopnak, jóllehet a változó éghajlat kedvez a négy évszakos gumiabroncsok használóinak. A gyorsabb kopás miatt tehát mindenekelőtt azoknak az autótulajdonosoknak ajánlottak, akik keveset használják autóikat.

Nyáron ne használjunk téli gumit!

Nem kevés azoknak az autótulajdonosoknak a száma sem, akik alig kopott téli gumikkal közlekednek nyáron is, mondván nyáron is érdemes a télit koptatni, hiszen kihúzza az még a következő télig is. A tények azonban itt is makacs dolgok. Amikor a napi átlaghőmérséklet meghaladja a hét fokot, már érdemes lecserélni a téli gumit. Ellenkező esetben nemcsak a téli szettet tesszük tönkre, de a közlekedés során magunkat és másokat is veszélyeztetünk. Ennek legfőbb oka a téli gumi összetételében rejlik. A téli gumi szerkezete nagyon lágy keverékű, amelynek ellenálló képessége magas hőmérsékleten rendkívül csökken. Ezzel szemben egy jobb minőségű nyári gumi élettartamában nagyságrendekkel tovább bírja, ráadásul az autó kevesebb üzemanyaggal megy. A gumiabroncsokat szezonálisan egyébiránt akkor is cserélni kell, ha ugyan kevésbé kopottak, de régiek. A szakértők szerint egy öt évnél idősebb gumi tapadása már jelentősen csökken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.