Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Június 13. 19:51, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Hogyan változtatják meg életünket az okostelefonok?

Hogyan változtatják meg életünket az okostelefonok?

Az okostelefonok közel 30 évvel ezelőtt indultak világhódító útjukra, még ha az akkori minden tudó készülékek inkább hasonlítottak egy féltéglára, mint egy mai telefonra.

Sokan úgy gondolják, hogy az első okostelefonnal az Apple rukkolt elő és azért vált ilyen sikeressé az iPhone márkanév. Ez viszont tévedés. Már az első iPhone előtt közel 10 évvel is léteztek okostelefonok, amiket az IBM gyártott IBM Simon Personal Communicator néven, még 1994-ben - írja a newtrend.hu okos telefon webáruház.

Noha a korának egyik csúcsmobilja volt, nem került belőle több millió a piacra és csupán 50.000 darab példány talált gazdára. Pedig a hagyományos mobilfunkciók mellett mindent tudott, amit egy PDA-nak tudnia kell. A közel fél kilós monstrum 20 centi hosszú, 6,5 centi széles és közel 4 centi vastag volt, processzora 16 Mhz-en pörgött, a memóriája pedig mindössze 1 MB-os kapacitással bírt. Ma már kinevetjük ezeket a számokat, hiszen általánossá vált a 4-6 Gb ram és a 4-8 magos 1-2 Ghzes processzor is a mobilokban, akárcsak a színes, nagy felbontású kijelző és a manapság oly divatos dupla kamera is.

Az okostelefonok fejlődésével, a napi rutinjaink is átalakultak

A technológia fejlődésével, az okostelefonok a kezdeti fekete-fehér, pixeles megjelenésből átpártoltak a színes, egyre nagyobb és egyre szebb felbontást kínáló változatokra. Ezen átalakításokkal a felhasználási területük is folyamatosan változott. Kezdetben még a mobiltelefonokon csak telefonálni és SMS-t küldeni lehetett, mára pedig ironikus módon, ezekre a funkciókra használjuk legkevésbé az okostelefonjainkat.

Ma már az internet segítségével szinte mindent megtehetünk a számtalan applikációnak köszönhetően a telefonunkkal. Profi fotósokká válhatunk, videót szerkeszthetünk, órákon át játszhatunk vagy az autónkat is navigálhatjuk segítségükkel. A számtalan hasznos és haszontalan funkció bekebelezte a napjainkat és már a mosdóba sem nagyon járunk ki telefon nélkül. Okostelefonunk hű társunkká vált magányos óráinkban, utazás közben, buszra várva vagy társaságban, iskolában és munkaidő alatt is.

Az okostelefonok előnyei és hátrányai

Noha a fejlődés jó dolog és a telefonok által rengeteg információ birtokába kerülhetünk és komfortosabbá vagy akár biztonságosabbá is tehetjük életünket, mégis a gyakorlat azt mutatja, hogy jórészt szórakozásra és kapcsolattartásra használjuk ezeket a modern készülékeket. A divat és a márka persze itt is szerepet játszik a közösségi életben és képes téves önképeket is rajzolni a fejlődő kamaszok számára, így a készülék nem csak előnyöket, de hátrányokat is magában hordoz.
Az internetes sztárok hamis valóságot vetítenek a fejlődő korban lévő ifjaknak, akik kevesebbnek érzik magukat emiatt. Sokan a népszerűségüket is a Facebook barátok számában látják, mások pedig különös kihívás Youtube videókkal próbálják maguknak és ismerőseiknek bizonyítani, hogy ők is érnek valamit. A szociológusok hosszú évek óta tanulmányozzák a családi viszonyokra és a párkapcsolatokra gyakorolt hatását az okostelefonoknak. Az eredmény megdöbbentő, hiszen a készülék, ami az embereket közelebb lett volna hivatott hozni, képes ma már eltaszítani egymástól és egyre több országban üti fel a fejét a „társasági magány”. Használjuk hát ki a telefonunk számos hasznos funkcióját és előnyét, de ne mellőzzük a barátainkat, családtagjainkat és szeretteinket miatta sem!

Címkék: mobil, okostelefon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT