Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Október 30. 07:24, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Holnaptól téli időszámítás

Holnaptól téli időszámítás

A téli időszámítás kezdete: 2021. október 31. Hajnali 3 órakor 2 órára kell igazítani az órák mutatóit.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, hajnali három órakor állítják vissza az órákat hajnali kettőre.

A téli időszámítás kezdete azt jelenti, hogy egy órával többet alhatunk, mivel visszafelé tekerjük az órát. Azt, hogy meddig kell még az órákat átállítanunk egyelőre nem tudjuk. Az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás eltörléséről döntött korábban, a 2021-től történő életbelépés viszont a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Az, hogy hazánk a nyári vagy a téli időszámítást választja, nem dőlt még el, de a kormány már jelezte, az uniós tagállamok nagyobb táborhoz fog csatlakozni a kérdésben, amelyik verziót választja a többség, Magyarország is azt az időszámítást vezeti majd be.

Az nyári és téli időszámításoknál figyelembe kell venni, hogy a saját óráinkon kívül többek között a tömegközlekedési társaságok, üzletek is tekernek a mutatókon.

Az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani - közölte a Mávinform.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy október 31-én a Nyugati pályaudvarról 0.52-kor és 1.52-kor Szobra, valamint a 0.43-kor és 1.43-kor Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes útvonalon.
Már a téli időszámítás szerint indul vonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2.25-kor, Szolnokra 2.38-kor, Szobra 2.52-kor, a Nyugatiba Debrecenből 2.31-kor és Lajosmizséről 2.45-kor, a Keleti pályaudvarra Kelebiáról 2.09-kor és Szolnokról 2.58-kor, Debrecenből Nagykerekire pedig 2.20-kor.
A nemzetközi forgalomban a Lőkösházáról hajnali két órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el.
A 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti pályaudvarról október 30-án 23.10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét a téli időszámítás szerint 2.39-kor folytatja útját.
Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasútvonalakon ér az óraátállítás. Ezek a 407-es Corona InterCity (Brassó-Budapest-Keleti), a 406-os számú Corona IC (Budapest-Brassó), a 473-as Ister IC (Budapest-Keleti-Bukarest), a 472-es számú Ister IC (Bukarest-Budapest), a 78-as számú Munténia (Bukarest-Budapest-Keleti), a 79-es számú Munténia (Budapesti-Bukarest), a 462-es számú Kálmán Imre EN (Budapest-Keleti-München), a 463-as számú Kálmán Imre EN (München-Budapest), a 466-os számú Wiener-Walzer EN (Budapest-Keleti-Zürich), a 467-es Wiener Walzer EN (Zürich-Budapest), a 476-os és a 477-es számú Metropol EN vonat berlini és varsói vonatrészt továbbító vonatok, továbbá a Kijev és Bécs, illetve Bécs és Kijev viszonylatú közvetlen hálókocsikat továbbító vonatok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.