Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Január 31. 16:50, hétfő | Helyi
Forrás: Vaszary Kolos Kórház Esztergom

Holnaptól változások lépnek életbe a Vaszary Kolos Kórház nőgyógyászati szakrendelésében

Holnaptól változások lépnek életbe a Vaszary Kolos Kórház nőgyógyászati szakrendelésében

A gördülékenyebb betegellátás érdekében 2022. február 1-jétől a Nőgyógyászati Szakrendelő betegellátási rendjében változtatásokat kíván bevezetni az intézmény.

LELETEK KIADÁSA
(cytológiai lelet, tenyésztési eredmények, HPV eredmény stb.)
HÉTKÖZNAPOKON 08:00-08:30 között

A leletek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) is felkerülnek, így az ügyfélkapuval rendelkező páciensnek ezeket otthon is megtekinthetik.

SÜRGŐS ESETEK ELLÁTÁSA
HÉTKÖZNAPOKON 08:30-10:00 között

Erre az idősávra előjegyzés nincs, ekkor azok a páciensnek jelentkezhetnek soron kívül, akiknek olyan panaszai vannak, mely miatt néhány napon belül ellátásra van szükségük. Ilyen esetek közé tartoznak pl.:
elhúzódó vagy kifejezetten bő menstruációs vérzés
akut alhasi fájdalom, mely feltehetőleg nőgyógyászati eredetű
akut hüvelyi panaszok (folyás, viszketés, hüvelyi diszkomfort)
menopausa után jelentkező vérzések

ELŐJEGYZÉS ALAPJÁN TÖRTÉNŐ BETEGELLÁTÁS
HÉTKÖZNAPOKON 10:00-13:00 között

Ide tartoznak a nem sürgős ellátást igénylő esetek, amelyhez előzetes időpontkérés szükséges a +3633/542-376-os telefonszámon. Ide tartozó esetek pl.:
általános nőgyógyászati szűrővizsgálat, cytológiai mintavétel
időszakosan javasolt kontrollvizsgálatok (pl. petefészek elváltozások, melyek meghatározott időszakonként kontrollt igényelnek)
meddőségi panaszok (35 éves kor alatt 1 év sikertelen próbálkozás esetén, 35 év felett fél éven túli sikertelenség esetén)
hosszabb ideje fennálló vérzési rendellenességek (rendszertelen menstruáció, menstruáció késése/kimaradása negatív terhességi teszttel, bő menstruációs vérzések, kifejezetten fájdalmas menstruáció stb.)
fogamzásgátlási tanácsadás, első fogamzásgátló felírása, spirál felhelyezése előtti vizsgálatok

KONTROLLVIZSGÁLATOK
HÉTKÖZNAPOKON 13:00-14:00 között

Az intézményben szült vagy operált betegeknek automatikusan adnak időpontot a hazabocsátáskor, az ilyen páciensek ellátása ebben az idősávban történik.

TERHESSÉGMEGÁLLAPÍTÓ VIZSGÁLATOK
KEDD, SZERDA ÉS CSÜTÖRTÖKI NAPOKON 12:00-13:00 között

Ezekhez a vizsgálatokhoz is előzetes időpontkérés szükséges a +3633/542-376-os telefonszámon, azonban ezekre a vizsgálatokra külön időpontokat tartanak szabadon. Ide azokat a pácienseket várják, akiknek az otthon végzett terhességi tesztje POZITÍV. Felhívják a figyelmet, hogy UH vizsgálattal a terhesség általában a betöltött 6. hét után (azaz minimum 2 hetes vérzéskimaradás esetén!) látható, így ennél korábbi vizsgálat csak panaszok esetén indokolt. A terhességmegállapító vizsgálat optimális időpontja panaszmentesség esetén az utolsó menstruációtól számított 7-8. hét.

Az ügyeleti ellátás (hétköznap 08:00 és 14:00 között szakrendelőben, hétköznap 14:00 és 08:00 között, valamint hétvégén és ünnepnapokon a szülőszobán) csak olyan esetekben indokolt, amikor az azonnali (tehát másnapig sem halasztható!) ellátás hiánya súlyos, maradandó egészségkárosodáshoz vezethet! (Pl. szülészeti sürgősségi állapotok, koraterhességi vérzések, feltehetően nőgyógyászati eredetű akut hasi katasztrófa tünetei - kifejezett hasi fájdalom lázzal, hasmenéssel/hányással).
Nem egyértelműen nőgyógyászati vagy szülészeti, azonnali ellátást igénylő panaszok esetén elsőként a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) felkeresése javasolt!

RECEPT FELÍRÁS
A járványhelyzetben a rendszeresen szedett gyógyszerek felírását ezen túl nemcsak telefonon, hanem e-mailben is lehet kérni a vaszarynogyogyaszat@gmail.com címen.
Amennyiben lehetősége van rá, ezt a megoldást válassza a telefonos, vagy személyes jelentkezés helyett!

E-Receptek felírásával és kiváltási lehetőségeivel kapcsolatos tájékoztatás ide kattintva érhető el:http://www.vaszary.hu/down/betegtajekoztato_e-recept.pdf

A receptek felírásához szükséges adatok (olyan betegek esetén, akik korábban már jártak a Vaszary Kolos Kórház bármely részlegén, azaz az informatikai rendszerben regisztrálva vannak):

Név,
TAJ-szám,
gyógyszer neve (dózissal együtt!),
gyógyszer kiszerelése (1 havi/3 havi).
A rendszeresen szedett fogamzásgátlók és hormonpótló gyógyszerek felírásához egy éven belül készült cytológiai lelet szükséges, ennek hiányában 1 havi gyógyszer felírása történik. A gyógyszereket kiváltani legkorábban az e-mail küldése utáni munkanapon 16 óra után lehet.

VÁRANDÓSOK GONDOZÁSA
(a terhességmegállapító vizsgálatot kivéve) a Nőgyógyászati Szakrendeléstől elkülönülten, a Gyermekgyógyászati Ambulancia várójából nyíló külön helyiségben történik (8-as épület, magasföldszint, bal oldal).

A várandósgondozás előjegyzés alapján működik, melyre időpontkérés a +3633/542-376-os telefonszámon lehetséges.
Rendszeresen gondozott várandósok részére a terhesgondozás alkalmával automatikusan adunk időpontot a következő vizitre!

Terhesség alatt jelentkező panaszok esetén az alábbi rend van érvényben:
munkaidőben (hétköznap 08-14 óra között)

- 24. hét előtt jelentkező panaszok esetén: Nőgyógyászati Szakrendelés
- 24. hét után jelentkező panaszok esetén: Terhesgondozó
- megindult szülés jelei (fájások, magzatvíz elfolyása) vagy kifejezett, súlyos panaszok (bő vérzés, vérnyomáskiugrás stb.) esetén: Szülőszoba
ügyeleti időben (hétköznap 14-08 óra között, hétvégén, ünnepnapokon): terhességi kortól függetlenül: Szülőszoba
A terhesgondozásról szóló bővebb tájékoztató ide kattintva elérhető:http://www.vaszary.hu/down/tajekoztato_terhesgondozas.pdf

Ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy az intézmény területén látogatási tilalom van érvényben a Covid-19 járványhelyzet miatt, így kísérő az épületben nem tartózkodhat! Kivételt képez ez alól a 18 év alatti kiskorú vagy fiatalkorú, illetve mozgáskorlátozott beteg kísérője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.