Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2022. Január 31. 16:50, hétfő | Helyi
Forrás: Vaszary Kolos Kórház Esztergom

Holnaptól változások lépnek életbe a Vaszary Kolos Kórház nőgyógyászati szakrendelésében

Holnaptól változások lépnek életbe a Vaszary Kolos Kórház nőgyógyászati szakrendelésében

A gördülékenyebb betegellátás érdekében 2022. február 1-jétől a Nőgyógyászati Szakrendelő betegellátási rendjében változtatásokat kíván bevezetni az intézmény.

LELETEK KIADÁSA
(cytológiai lelet, tenyésztési eredmények, HPV eredmény stb.)
HÉTKÖZNAPOKON 08:00-08:30 között

A leletek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) is felkerülnek, így az ügyfélkapuval rendelkező páciensnek ezeket otthon is megtekinthetik.

SÜRGŐS ESETEK ELLÁTÁSA
HÉTKÖZNAPOKON 08:30-10:00 között

Erre az idősávra előjegyzés nincs, ekkor azok a páciensnek jelentkezhetnek soron kívül, akiknek olyan panaszai vannak, mely miatt néhány napon belül ellátásra van szükségük. Ilyen esetek közé tartoznak pl.:
elhúzódó vagy kifejezetten bő menstruációs vérzés
akut alhasi fájdalom, mely feltehetőleg nőgyógyászati eredetű
akut hüvelyi panaszok (folyás, viszketés, hüvelyi diszkomfort)
menopausa után jelentkező vérzések

ELŐJEGYZÉS ALAPJÁN TÖRTÉNŐ BETEGELLÁTÁS
HÉTKÖZNAPOKON 10:00-13:00 között

Ide tartoznak a nem sürgős ellátást igénylő esetek, amelyhez előzetes időpontkérés szükséges a +3633/542-376-os telefonszámon. Ide tartozó esetek pl.:
általános nőgyógyászati szűrővizsgálat, cytológiai mintavétel
időszakosan javasolt kontrollvizsgálatok (pl. petefészek elváltozások, melyek meghatározott időszakonként kontrollt igényelnek)
meddőségi panaszok (35 éves kor alatt 1 év sikertelen próbálkozás esetén, 35 év felett fél éven túli sikertelenség esetén)
hosszabb ideje fennálló vérzési rendellenességek (rendszertelen menstruáció, menstruáció késése/kimaradása negatív terhességi teszttel, bő menstruációs vérzések, kifejezetten fájdalmas menstruáció stb.)
fogamzásgátlási tanácsadás, első fogamzásgátló felírása, spirál felhelyezése előtti vizsgálatok

KONTROLLVIZSGÁLATOK
HÉTKÖZNAPOKON 13:00-14:00 között

Az intézményben szült vagy operált betegeknek automatikusan adnak időpontot a hazabocsátáskor, az ilyen páciensek ellátása ebben az idősávban történik.

TERHESSÉGMEGÁLLAPÍTÓ VIZSGÁLATOK
KEDD, SZERDA ÉS CSÜTÖRTÖKI NAPOKON 12:00-13:00 között

Ezekhez a vizsgálatokhoz is előzetes időpontkérés szükséges a +3633/542-376-os telefonszámon, azonban ezekre a vizsgálatokra külön időpontokat tartanak szabadon. Ide azokat a pácienseket várják, akiknek az otthon végzett terhességi tesztje POZITÍV. Felhívják a figyelmet, hogy UH vizsgálattal a terhesség általában a betöltött 6. hét után (azaz minimum 2 hetes vérzéskimaradás esetén!) látható, így ennél korábbi vizsgálat csak panaszok esetén indokolt. A terhességmegállapító vizsgálat optimális időpontja panaszmentesség esetén az utolsó menstruációtól számított 7-8. hét.

Az ügyeleti ellátás (hétköznap 08:00 és 14:00 között szakrendelőben, hétköznap 14:00 és 08:00 között, valamint hétvégén és ünnepnapokon a szülőszobán) csak olyan esetekben indokolt, amikor az azonnali (tehát másnapig sem halasztható!) ellátás hiánya súlyos, maradandó egészségkárosodáshoz vezethet! (Pl. szülészeti sürgősségi állapotok, koraterhességi vérzések, feltehetően nőgyógyászati eredetű akut hasi katasztrófa tünetei - kifejezett hasi fájdalom lázzal, hasmenéssel/hányással).
Nem egyértelműen nőgyógyászati vagy szülészeti, azonnali ellátást igénylő panaszok esetén elsőként a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) felkeresése javasolt!

RECEPT FELÍRÁS
A járványhelyzetben a rendszeresen szedett gyógyszerek felírását ezen túl nemcsak telefonon, hanem e-mailben is lehet kérni a vaszarynogyogyaszat@gmail.com címen.
Amennyiben lehetősége van rá, ezt a megoldást válassza a telefonos, vagy személyes jelentkezés helyett!

E-Receptek felírásával és kiváltási lehetőségeivel kapcsolatos tájékoztatás ide kattintva érhető el:http://www.vaszary.hu/down/betegtajekoztato_e-recept.pdf

A receptek felírásához szükséges adatok (olyan betegek esetén, akik korábban már jártak a Vaszary Kolos Kórház bármely részlegén, azaz az informatikai rendszerben regisztrálva vannak):

Név,
TAJ-szám,
gyógyszer neve (dózissal együtt!),
gyógyszer kiszerelése (1 havi/3 havi).
A rendszeresen szedett fogamzásgátlók és hormonpótló gyógyszerek felírásához egy éven belül készült cytológiai lelet szükséges, ennek hiányában 1 havi gyógyszer felírása történik. A gyógyszereket kiváltani legkorábban az e-mail küldése utáni munkanapon 16 óra után lehet.

VÁRANDÓSOK GONDOZÁSA
(a terhességmegállapító vizsgálatot kivéve) a Nőgyógyászati Szakrendeléstől elkülönülten, a Gyermekgyógyászati Ambulancia várójából nyíló külön helyiségben történik (8-as épület, magasföldszint, bal oldal).

A várandósgondozás előjegyzés alapján működik, melyre időpontkérés a +3633/542-376-os telefonszámon lehetséges.
Rendszeresen gondozott várandósok részére a terhesgondozás alkalmával automatikusan adunk időpontot a következő vizitre!

Terhesség alatt jelentkező panaszok esetén az alábbi rend van érvényben:
munkaidőben (hétköznap 08-14 óra között)

- 24. hét előtt jelentkező panaszok esetén: Nőgyógyászati Szakrendelés
- 24. hét után jelentkező panaszok esetén: Terhesgondozó
- megindult szülés jelei (fájások, magzatvíz elfolyása) vagy kifejezett, súlyos panaszok (bő vérzés, vérnyomáskiugrás stb.) esetén: Szülőszoba
ügyeleti időben (hétköznap 14-08 óra között, hétvégén, ünnepnapokon): terhességi kortól függetlenül: Szülőszoba
A terhesgondozásról szóló bővebb tájékoztató ide kattintva elérhető:http://www.vaszary.hu/down/tajekoztato_terhesgondozas.pdf

Ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy az intézmény területén látogatási tilalom van érvényben a Covid-19 járványhelyzet miatt, így kísérő az épületben nem tartózkodhat! Kivételt képez ez alól a 18 év alatti kiskorú vagy fiatalkorú, illetve mozgáskorlátozott beteg kísérője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.