Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Szeptember 08. 13:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Holtan találták a hímet legyőző anyamedvét és bocsait Spanyolországban

Holtan találták a hímet legyőző anyamedvét és bocsait Spanyolországban

Holtan találták előző pénteken a spanyol vadvédelmi hatóságok bocsaival azt a medvét, amelyről feltételezésük szerint videofelvétel készült a nyáron, ahogy kölyke védelmében legyőz egy hímet - jelentette szerdán a The Guardian című brit lap.

A hatóságok egy 33 méter mély hasadék alján találták meg a tetemeket egy Kasztília és León-i barlangban. Június 5-én kezdték keresni az állatokat, amikor is két túrázó videofelvételt készített arról, ahogy az anyamedve egyik bocsa védelmére kel, és szembeszáll egy magánál jóval testesebb hímmel. Szakértők szerint a hím meg akarta ölni a medvebocsot, hogy aztán párosodhasson a nősténnyel.

A videón látszik, hogy az anyamedve magával rántja a hím állatot a hegyoldalon, amit a támadó nem élt túl. A sérült anyamedve pedig bocsával együtt egy barlangba menekült a videón. A 217 kilogrammos hím maradványait még akkor megtalálták a helyi környezetvédelmi minisztérium szakemberei.

A következő napokban a hatóságok megbizonyosodtak arról, hogy az anyaállat és a bocs is a barlangaban van, és mindketten élnek, ezért vizet és eleséget helyeztek el a nyílásnál, és igyekeztek elősegíteni, hogy a lehető legkevesebb külső beavatkozás mellett felépülhessenek. Nem sokkal később viszont megszűntek az életjelek a barlangban, ezért drónnal és távirányítású kamerával kezdték keresni az állatokat.

Szeptember 2-án találtak rájuk holtan.

"A medvebocsok maradványai arra utalnak, hogy mindkettő az anyamedve kölyke volt, de egyikük már az összecsapás előtt napokkal eltűnt" - tudatták közleményükben a hatóságok. A temeket felboncolják, hogy kiderüljön, mi okozta az állatok halálát. A kutatásban is segítő Brown Bear Foundation szerint elképzelhető, hogy az anyamedve a barlangban élt bocsaival, és a hiányzó kölyök még a támadás előtt bezuhant abba a mindössze 50 centi átmérőjű hasadékba, ahol végül mindhárman a halálukat lelték.

A kép csak illusztráció (Pixabay)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára