Városlista
2021. szeptember 16, csütörtök - Edit

Hírek

2021. Július 26. 20:09, hétfő | Helyi

Homokszobor készül az esztergomi Duna parton

Homokszobor készül az esztergomi Duna parton

Augusztus 5-től egy óriási, homokból készült műalkotást csodálhatunk meg az esztergomi Erzsébet parkban.

Monostori Ferenc homokszobrász ma kezdte meg a 4 méter magas, magyar történelmi személy mellszobrának elkészítését, amelyből csak a fej 2 méteres lesz.


Az InfoEsztergom ma ellátogatott az Erzsébet parkba, hogy megnézzük a munka kezdetét és információt kérjünk arról, hogy hogyan készül homokból szobor és mitől marad ép akár több hónapon keresztül.

Nincs sok titok, árulta el Monostori Ferenc. Rétegenként, zsaluk között tömörítik a homokot, amelyet folyamatosan locsolnak. Ehhez a szoborhoz öt szint zsalura van szükség.

Amikor kész a ledöngölt, megfelelő szilárdságú homoktömb, akkor felüről lefelé elkezdi megfaragni a fejet, a búbjától kezdve egyre lejjebb haladva, miközben mindig lebont egy réteg zsaluzatot.

Az utolsó réteg, a váll elkészülte után a homokszobrász egy speciális védőréteget permetez az alkotásra, amely ezt követően szél és vízállóvá válik.


Monostori Ferenc elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az általa készített szobroknak csak a fagyok ártanak, így a mi szobrunk is várhatóan a keményebb fagyokig békésen szemléli majd a Dzsámi elől a Duna tovatűnő habjait.

A héten nyomon követjük, hogy miként készül homokból tartós műalkotás és jelentkezünk a fejleményekkel.

Ilyenek lesznek az arányok.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 16. 07:55, csütörtök | Helyi

Horgászok napja Neszmélyen

A Komárom-Esztergom megyei Horgászegyesületek Szövetsége szombaton, Neszmélyen rendezi meg első alkalommal a megyei horgászok napját, ahol halfőző verseny is lesz, melynek fődíja a megye legjobb halfőzője kitüntető cím.

2021. Szeptember 16. 07:31, csütörtök | Helyi

Vádat emeltek az unokázós csalásban részt vevő esztergomi férfi ellen

A pénzmosás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal az esztergomi férfival szemben, aki „unokázós” csalásból származó pénzt, utalt és utaltatott át külföldre.

2021. Szeptember 16. 07:07, csütörtök | Helyi

Kaleidoszkóp hétvége

Környezetvédelem, Jazz, ifjúság, jó hangulat, kellemes környezet, remek muzsika. Tartalmas hétvége a Kaleidoszkóp Házban.

2021. Szeptember 15. 14:45, szerda | Helyi

Szervezett Esztergom környékén a sakk oktatás

Az Esztergomi Sakk Club továbbra is nagy hangsúlyt fektet városunkban az utánpótlás-nevelésre.