Városlista
2021. december 4, szombat - Barbara, Borbála

Hírek

2021. Július 26. 20:09, hétfő | Helyi

Homokszobor készül az esztergomi Duna parton

Homokszobor készül az esztergomi Duna parton

Augusztus 5-től egy óriási, homokból készült műalkotást csodálhatunk meg az esztergomi Erzsébet parkban.

Monostori Ferenc homokszobrász ma kezdte meg a 4 méter magas, magyar történelmi személy mellszobrának elkészítését, amelyből csak a fej 2 méteres lesz.


Az InfoEsztergom ma ellátogatott az Erzsébet parkba, hogy megnézzük a munka kezdetét és információt kérjünk arról, hogy hogyan készül homokból szobor és mitől marad ép akár több hónapon keresztül.

Nincs sok titok, árulta el Monostori Ferenc. Rétegenként, zsaluk között tömörítik a homokot, amelyet folyamatosan locsolnak. Ehhez a szoborhoz öt szint zsalura van szükség.

Amikor kész a ledöngölt, megfelelő szilárdságú homoktömb, akkor felüről lefelé elkezdi megfaragni a fejet, a búbjától kezdve egyre lejjebb haladva, miközben mindig lebont egy réteg zsaluzatot.

Az utolsó réteg, a váll elkészülte után a homokszobrász egy speciális védőréteget permetez az alkotásra, amely ezt követően szél és vízállóvá válik.


Monostori Ferenc elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az általa készített szobroknak csak a fagyok ártanak, így a mi szobrunk is várhatóan a keményebb fagyokig békésen szemléli majd a Dzsámi elől a Duna tovatűnő habjait.

A héten nyomon követjük, hogy miként készül homokból tartós műalkotás és jelentkezünk a fejleményekkel.

Ilyenek lesznek az arányok.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 14:58, péntek | Helyi

Lolektől Szent II. János Pál pápáig

December elsején nyílt meg a Szent Adalbert Központban az korabeli fotókból a kiállítás, amely a pápa életét mutatja be születésétől kezdve haláláig és szentté avatásáig.

2021. December 03. 10:58, péntek | Helyi

Újra változik a forgalmi rend Esztergomban

Újabb helyeken változik a forgalmi rend, jelent meg ma az Önkormányzat weboldalán. A közlemény szerint két helyszínen kell változásra számítani december 4-től.

2021. December 02. 08:50, csütörtök | Helyi

Lezárult a közbeszerzés - megkezdődhet az M100 építése

A Magyar Építők c. lap adta elsőként hírül, hogy lezárult M100 gyorsforgalmi út Bicske − Esztergom szakasz kiviteli terveinek elkészítésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás.

2021. December 01. 13:39, szerda | Helyi

Karácsony és szilveszter között szünetel az ügyfélfogadás az esztergomi polgármesteri hivatalban

Az ún. igazgatási szünetről Schottner Norbert jegyző jelentetett meg közleményt a város honlapján a mai napon.