Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. Május 06. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Horvátország olajembargó miatti kitettsége Magyarország hozzáállásától függ

Horvátország olajembargó miatti kitettsége Magyarország hozzáállásától függ

Magyarországnak a készülő európai uniós olajembargóhoz való hozzáállásától függ, hogy Horvátországot mennyire sújtja majd az árak növekedése - jelentette ki egy interjúban Davor Stern volt horvát gazdasági miniszter.

A Nova horvát kereskedelmi televízió híradójában sugárzott interjújában Stern - aki az INA horvát olajipari vállalat vezérigazgatója is volt - elmondta: az orosz olajra kivetett teljes embargó ahhoz vezet, hogy nagyon megdrágul az üzemanyag, és bekövetkezhet megint az, hogy páros rendszámú autók páros napokon, pártalan rendszámúak páratlan napokon közlekedhetnek majd. A volt Jugoszláviában a 70-es évek végén és a 80-as évek elején volt erre példa.

Amennyiben Magyarország és Szlovákia halasztást kap a szankciók alól, az szerencsés körülmény Horvátország számára is - mondta, és véleményét azzal indokolta, hogy a Mol Nyrt. a tulajdonosa a két említett ország finomítójának, és az INA a Mol-csoport keretein belül működik.

"A kőolajszármazékok ebből a két országból így tovább érkezhetnek Horvátországba, függetlenül a korlátozásoktól" - húzta alá.

Hozzátette: amennyiben azonban Magyarországra és Szlovákiára is érvényesek lesznek az orosz olajjal szembeni szankciók, akkor az Omisaljban épült, krki LNG-terminálon (cseppfolyósított földgázt továbbító terminálon) keresztül kell olajat importálniuk. A Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat profitálhat belőle, de az olaj és a származékos termékek ára magas lesz - hangsúlyozta.

"Az egyetlen remény az, hogy egyik és másik lehetőség is fennáll majd" - vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy ez esetben mennyi lehet majd a benzin ára, Stern nem zárta ki annak lehetőségét, hogy 15-20 kunára (751-1002 forintra) is emelkedhet literenként. Erősödött a dollár, az olaj hordónkénti ára pedig elérheti a 130-140 dollárt - mutatott rá.

Stern szerint ha az uniós szankciók hatására eltűnik az olaj, nem valószínű, hogy a hiányt pótolni lehet majd.

"Más OPEC-országok - különösen Venezuela, amely jelentős kőolaj-exportáló - Oroszország barátai, és nem valószínű, hogy növelik a termelésüket" - figyelmeztetett. Hozzáfűzte: Oroszországnak más módjai is vannak az olajexportra, mert a szankciók nem terjednek ki az Egyesült Nemzetek Szervezetére (ENSZ), csak Európára.

Úgy vélte: Horvátország energiaellátási biztonságának lényeges eleme a rijekai finomító, amely - mivel a tenger mellett van - bármilyen olajat be tud szerezni. Ugyanakkor leszögezte: nyilvánvaló, hogy a beszerzett olajnak meg kell felelnie a finomítóban alkalmazott technológiai folyamatnak.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig. A horvát sajtóban megjelent információk szerint a keleti beszerzésnek súlyosan kitett országok, mint Magyarország és Szlovákia, átmenetileg felmentést kaphatnak az embargó alól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.