Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2021. Április 06. 07:29, kedd | Külföld
Forrás: Infostart

Horvátországba és Görögországba korlátozások nélkül utazhatnak nyaralni az oltási igazolással rendelkezők

Horvátországba és Görögországba korlátozások nélkül utazhatnak nyaralni az oltási igazolással rendelkezők

Már mutatkoznak a könnyítés jelei a külföldi utazásokban. Horvátország és Görögország bejelentette, hogy korlátozások nélkül utazhatnak hozzájuk, akik oltási igazolással rendelkeznek.

Ez a két, turisztikai bevételekre alapozó ország lépett először, de várható, hogy több ország is lazít a nyár közeledtével a beutazási szabályain.
Valamennyi nemzetközi elemzés azt mutatja, hogy az emberekben nagyon nagy az utazási kedv, annál is inkább, mert a többségnek az elmúlt egy év során nem nyílt alkalma külföldre menni. Következésképp arra lehet számítani, hogy amint javul a járványhelyzet és az adott helyzetben az átoltottság, a turizmusban szintén érintett más Földközi-tengeri országok is hasonló intézkedéseket fognak bevezetni, mint a görögök és a horvátok – mondta az InfoRádióban a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Molnár Judit elképzelhetőnek tartja, hogy további könnyítések is lesznek, ahogy sikerül majd visszaszorítani a pandémiát.

Mint ismert, az említett két ország jelezte, hogy amennyiben valaki rendelkezik oltási igazolással, szabadon beutazhat. A bejelentés a hazai utazási irodáknál egyelőre még nem érezteti hatását, ennek ellenére már vannak előfoglalások, ezek mértéke azonban csak 30 százalékát teszi ki a korábbi évek állományának. Az eddigi foglalások léte is leginkább annak köszönhető, hogy – válaszul a járványhelyzetre – az irodák igyekeztek rendkívül kedvező akciókat meghirdetni, például nulla forint ellenében lehetőséget biztosítva a foglalásokra, jegyezte meg a szakember.

Országok közötti egyedi megállapodások a beutazásról – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is várhatók, sőt, ismeretes, hogy Izrael már meg is egyezett Görögországgal és Ciprussal az úgynevezett turisztikai folyosók létrehozásáról. Molnár Judit ugyanakkor úgy véli, a megfelelő szintű átoltottság esetén sokkalta nagyobb szabadság is jöhet a külföldi utazásokban, mint a turisztikai folyosók esetében.

A könnyítések a turizmusban leginkább érintett, tipikusan mediterrán úti célnak számító országokban – így Görögországban, Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban, de akár Egyiptomban és Törökországban – valószínűsíthetők.

Illusztráció: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.