Városlista
2021. április 12, hétfő - Gyula

Hírek

2021. Április 06. 07:29, kedd | Külföld
Forrás: Infostart

Horvátországba és Görögországba korlátozások nélkül utazhatnak nyaralni az oltási igazolással rendelkezők

Horvátországba és Görögországba korlátozások nélkül utazhatnak nyaralni az oltási igazolással rendelkezők

Már mutatkoznak a könnyítés jelei a külföldi utazásokban. Horvátország és Görögország bejelentette, hogy korlátozások nélkül utazhatnak hozzájuk, akik oltási igazolással rendelkeznek.

Ez a két, turisztikai bevételekre alapozó ország lépett először, de várható, hogy több ország is lazít a nyár közeledtével a beutazási szabályain.
Valamennyi nemzetközi elemzés azt mutatja, hogy az emberekben nagyon nagy az utazási kedv, annál is inkább, mert a többségnek az elmúlt egy év során nem nyílt alkalma külföldre menni. Következésképp arra lehet számítani, hogy amint javul a járványhelyzet és az adott helyzetben az átoltottság, a turizmusban szintén érintett más Földközi-tengeri országok is hasonló intézkedéseket fognak bevezetni, mint a görögök és a horvátok – mondta az InfoRádióban a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Molnár Judit elképzelhetőnek tartja, hogy további könnyítések is lesznek, ahogy sikerül majd visszaszorítani a pandémiát.

Mint ismert, az említett két ország jelezte, hogy amennyiben valaki rendelkezik oltási igazolással, szabadon beutazhat. A bejelentés a hazai utazási irodáknál egyelőre még nem érezteti hatását, ennek ellenére már vannak előfoglalások, ezek mértéke azonban csak 30 százalékát teszi ki a korábbi évek állományának. Az eddigi foglalások léte is leginkább annak köszönhető, hogy – válaszul a járványhelyzetre – az irodák igyekeztek rendkívül kedvező akciókat meghirdetni, például nulla forint ellenében lehetőséget biztosítva a foglalásokra, jegyezte meg a szakember.

Országok közötti egyedi megállapodások a beutazásról – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is várhatók, sőt, ismeretes, hogy Izrael már meg is egyezett Görögországgal és Ciprussal az úgynevezett turisztikai folyosók létrehozásáról. Molnár Judit ugyanakkor úgy véli, a megfelelő szintű átoltottság esetén sokkalta nagyobb szabadság is jöhet a külföldi utazásokban, mint a turisztikai folyosók esetében.

A könnyítések a turizmusban leginkább érintett, tipikusan mediterrán úti célnak számító országokban – így Görögországban, Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban, de akár Egyiptomban és Törökországban – valószínűsíthetők.

Illusztráció: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 12. 14:02, hétfő | Külföld

Megszűnt a szükségállapot Csehországban

Hétfőn nulla órakor Csehországban megszűnt a koronavírus miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot. A járvány terjedésének enyhülése miatt a cseh kormány már nem kérte a meghosszabbítását a parlamenttől.

2021. Április 12. 11:59, hétfő | Külföld

Nyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást.

2021. Április 12. 09:56, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 136 millió, a halálos áldozatoké 2 936 millió a világon

A világon 136 046 262 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 936 364, a gyógyultaké 77 419 352 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfőn reggeli adatai szerint.

2021. Április 12. 08:13, hétfő | Külföld

Ukrajna harmada retteg az orosz inváziótól

A lakosság több mint egyharmada, 36 százaléka erősen tart egy lehetséges orosz katonai inváziótól. Az ungvári régióból, ahol jelentős, bár egyre csökkenő számú magyar kisebbség él, 84 fiatalt soroznak be tavasszal.