Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 29. 08:14, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Hőség - Rekordok dőltek meg Csehországban

Hőség - Rekordok dőltek meg Csehországban

Több mint 110 helyen dőlt meg vasárnap a helyi hőségrekord Csehországban, de a valaha mért legmagasabb értéket - 40,4 Celsius-fok - sehol nem érte el a levegő hőmérséklete.

A legmagasabb hőmérsékletet - 38,7 Celsius-fok - az északnyugat-csehországi Doksanyban mérték. Prága központjában délután 38 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.Csehország 15 helyén több mint 37 Celsius-fokot mértek, míg 10 helyen a hőmérséklet meghaladta a 36 fokot. Nagyon meleg volt az ország helyvidékein is: az óriáshegységbeli (Krkonose) Labská boudán vasárnap délután több mint 28 fok volt.

A prágai mentőszolgálat kora esti jelentése szerint a nagy hőség következtében több mint 150 esetben volt szükség mentősök beavatkozására.A meteorológusok szerint hétfőn Csehországban már lehűlésre, de Morvaországban a vasárnapihoz hasonló kánikulára lehet számítani.

A nyári rekordmeleget - 40,4 Celsius fok - 1921-ben a kelet-csehországi Hradec Královéban, illetve 2012-ben a Prágához közeli Dobrichovicében mérték. Csehország leghidegebb helyein, a cseh-német határon fekvő hegyvidékeken ugyanakkor a napi hőmérséklet most is alig haladta meg a 10 Celsius-fokot. Szombatról vasárnapra tíz helyen nulla fok körüli hőmérsékletet mértek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.