Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2020. November 09. 07:07, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/kalandosdunakanyar.hu

Hova mész? Búbánatba!

Hova mész? Búbánatba!

Amikor egy esztergomi ezt válaszolja az úticélját firtató kérdésre, egyáltalán nem szomorkodni indul, sokkal inkább kikapcsolódni és feltöltődni a természetben.

Búbánatvölgy ugyanis Esztergom északi városrészének belterülete, egy csodás üdülőtelep négy szép tóval és erdei utakkal. Igaz a festői szépségű völgy elnevezése valóban egy tragédiát rejt.

A monda szerint az Esztergom és Pilismarót közötti területen egy menekülő magyar szekértábor tartózkodott, amikor a török sereg megrohamozta a vidéket. A szekereket a tábor köré állították, a gyermekeket és az asszonyokat a kör belsejébe terelve próbálták védelmezni. Az óriási túlerő azonban győzedelmeskedett az elkeseredett és utolsó leheletéig küzdő csapaton, a férfiakat megölték, az asszonyokat és a gyermekeket rabként elhurcolták. Azóta viseli a környék a Búbánatvölgy nevet.

A mészárlás szomorú emlékét ma már csak a városrész neve őrzi. A terület békességet és nyugalmat áraszt magából. Az itt található mesterséges tavakat a helyi, Vasas Horgász Egyesület széleskörű társadalmi összefogással építette az addig nádas, mocsaras területen. Az első tó ünnepélyes felavatása 1973-ban volt. A patak Duna torkolatától a tavak sorrendben: Ivadéknevelő-tó, Mini-tó, Fürdő-tó és Kerek-tó.

A cikk folytatódik a kalandosdunakanyar.hu oldalon ITT!

Címkék: búbánatvölgy, monda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.