Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 08. 11:02, hétfő | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Huszonkétezer tűzeset - itt a tavasz, óvatosan a tűzzel a szabadban! -VIDEÓ

Huszonkétezer tűzeset - itt a tavasz, óvatosan a tűzzel a szabadban! -VIDEÓ

A zord téli időjárás után, a jó idő beköszöntével megnő a szabadtéren, természeti környezetben keletkező tűzesetek száma. A katasztrófavédelem a tűzesetek megelőzőséért számos tudnivalóra hívja fel a figyelmet.

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozott figyelmet kell fordítani az évről évre jelentkező veszélyforrásra: az erdőtűzre. Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik tűz. Tavaly a lángok közel huszonkétezer esetben csaptak fel, eloltásuk mintegy százhetvenezer munkaórát igényelt a beavatkozók részéről. A szabadtéri tűzesetek legtöbbjét emberi gondatlanság okozza. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a vegetáció-tüzek megelőzését, az ezzel kapcsolatos figyelemfelhívást, tájékoztatást.

A katasztrófavédelem felhívja a szabadban kirándulók, szabadidejüket a természetben eltöltők, továbbá a mezőgazdasági területen dolgozók figyelmét, hogy tevékenységük során igyekezzenek megelőzni a tűz keletkezését, és tartsák be a tűzgyújtási tilalom idejére vonatkozó előírásokat, valamint a mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos szabályozásokat. A vizsgálatok bebizonyították, hogy az erdő- és bozóttüzek 99 százalékát az emberi figyelmetlenség vagy a szándékos gyújtogatás okozza.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

Emellett a katasztrófavédelem hangsúlyozza, hogy a közúton és vasúton utazók ne dobják ki az égő cigaretta csikkeket a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

A fokozott tűzveszélyre való tekintettel felhívják továbbá a mezőgazdasági területeken gazdálkodók figyelmét a szakemberek, hogy az érvényben lévő jogszabályok alapján, saját területének gondozásáról gondoskodjanak, továbbá tegyenek meg minden szükséges technikai, szervezési intézkedést a tűzesetek megelőzése érdekében.

A kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok pedig figyeljenek arra, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti a nádasokat, erdőket, vagy a lakott területeket.

tűz, katasztrófavédelem, megelőzés, erdőtűz, avartűz,

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti „kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelmet a 105-ös telefonszámon, a polgármesteri hivatalt, továbbá a terület tulajdonosát.

A tűzvédelmi előírások, valamint az égetési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegését az illetékes hatóságok a szabályszegés súlyától függően bírsággal sújthatják. Tűzvédelmi előírás megszegéséért, ha az tüzet idézett elő, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki.

Az okozott károkért a tűz okozóját felelősség terheli, ha a szabadtéri égetés miatt nagy értékű vagyontárgyak károsodnak, vagy emberek kerülnek veszélybe, a tűzokozó ellen büntetőeljárás is indulhat.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu oldalát!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.