Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Március 19. 05:00, vasárnap | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Idegenforgalmi központot létesítene Esztergom és Párkány – a Duna híres haláról neveznék el

Idegenforgalmi központot létesítene Esztergom és Párkány – a Duna híres haláról neveznék el

Megtartotta idei első felügyelőbizottsági és szenátusi ülését valamint közgyűlését a határon átívelő Ister-Granum Európai Területi Társulás (Ister-Granum EGTC) a minap.

Az eltelt időszak eseményeiről Nagy Péter igazgató számolt be. Az Ister-Granum EGTC igazgatójának beszámolójából kiderült, hogy a csoportosulás a Szlovákia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban kiírt pályázatok közül közvetlenül egy projektben vesz részt. Szó volt arról is, hogy tavaly az EGTC területéről két kerékpárút építésével kapcsolatos projektet nyújtottak be az önkormányzatok.

A projekt, amelyben az Ister-Granum EGTC partnerként vesz részt, közvetlenül Esztergomot és Párkányt érinti. A két város regionális idegenforgalmi központot létesítene, amit a Duna híres haláról, a vizáról neveznének el. Az ezzel kapcsolatos projektdokumentáció kidolgozására Párkány önkormányzata tavaly 30 ezer eurót hagyott jóvá. A Viza Centrum központi irodája Párkányban működne. A turisztikai, művelődési, pihenési és prezentációs célokat szolgáló regionális központ kialakítása 1,4 millió euróba kerülne.

A multifunkciós központban információs irodákat, egy kisebb kongresszusi termet valamint regionális termékeket bemutató kiállító- és üzlethelyiségeket alakítanának ki. Itt működne a helyi turisztikai információs iroda is. A párkányi központban az Ister-Granum a régió kulturális és természeti értékeit, érdekességeit bemutató tárlatot hozna létre. Esztergomban a Korona Szálló épületében alakítanának ki a párkányihoz hasonló központot.

A szálló rekonstrukciója és átépítése 1,3 millió euróba kerülne. Az EGTC idegenforgalmát pozitívan befolyásolná az Eurovelo 6 kerékpárút-hálózat bővítése, melyet Karváról Esztergom, Párkányból Helemba irányába hosszabbítanák meg. A Karva–Esztergom szakaszon a bővítés négy települést (Karva, Muzsla, Ebed és Párkány) érintene.

A 3 millió eurós projekt nemcsak a kerékpárút kiépítésével, hanem a kerékpáros pihenőhelyek kialakításával és információs táblák kihelyezésével is számol. A Párkány–Helemba szakasz kiépítése 1,4 millió euróba kerülne, és három település (Párkány, Garamkövesd és Helemba) kataszterét érintené.

Az út Párkány és Garamkövesd kataszterében a Duna, illetve a Garam töltésén valamint a meglevő közutakon, Garamkövesdtől Helembáig a Duna és a vasúti töltés között vezető harmadrendű úton haladna. Jenei Sarolta, az EGTC új munkatársa bemutatatta a Bethlen Gábor Alap testvértelepülési pályázatát, és felajánlotta a szervezet segítségét a projektek előkészítéséhez és megírásához.

Forrás: Gulyás Zsuzsanna/ujszo.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.