Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 09. 15:01, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén 7-7,5 százalékkal nőhet a gazdaság

Idén 7-7,5 százalékkal nőhet a gazdaság

A gazdaság gyorsan vissza tudta nyerni azt a növekedési képességét, amellyel a járvány előtt rendelkezett, idén várhatóan 7-7,5 százalékkal, jövőre 5,5-6 százalékkal növekedhet a GDP

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán pénteken Budapesten.

Hozzátette: az uniós átlagnál magasabb - a második negyedévben közel 18 százalékos, az év első felében 7,6 százalékos - volt a növekedés mértéke Magyarországon, így újra felzárkózási pályára került az ország.

Az ország gazdasága meghaladta a 2019. évi kibocsátási szintet, ami abból a szempontból is nagy érdem, hogy a GDP 8-10 százalékát adó turizmus szektor még nem érte el a járvány előtti szintet - jegyezte meg.

Varga Mihály elmondta, hogy négy olyan veszélyforrást látnak, amelyek a gazdaság kilátásait kedvezőtlenül befolyásolhatják, ezek az energiaárak megugrása, az infláció megemelkedése, a vírushelyzet romlása és az alapanyaghiányok.

A monetáris szigorítás az inflációs adatokat látván helyes irány, ugyanakkor figyeli kell arra, hogy ne kövessük el ugyanazt a hibát, mint a 2008-2009-es válságot követően, amikor a monetáris és a fiskális politika "túlságosan gyorsan zárt vissza" - vélekedett a pénzügyminiszter.

A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy állami oldalról a GDP 6 százalékát költik a beruházások ösztönzésére; a magyarországi beruházási ráta 27,5 százalékon áll, amellyel Magyarország az uniós élmezőnyben szerepel.

A munkaerőpiacról beszélve a miniszter megjegyezte, hogy "gyorsan tudott regenerálódni", ma már 4,7 millió ember dolgozik az országban, ami egymillióval több a 2010-es szinthez viszonyítva.

A sikeres devizakötvény-kibocsátással a kormány piaci forrásból pótolhatja a kieső uniós forrásokat - mutatott rá Varga Mihály. Megjegyezte, hogy a tárgyalások az Európai Unióval még nem zárultak le a 2500 milliárd forintos programról, az uniós jóváhagyás politikai viták miatt késik. Hozzátette: 13 ország programját már jóváhagyták uniós szinten, "nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemaradjunk a versenyben".

A felminősítés és a kilátások pozitívra javítása egy lépésben a Moody's hitelminősítő intézmény részéről meglepetés volt a kormány számára - mondta végül a pénzügyminiszter. Még messze van az ország a "tripla A" besorolástól, a gazdasági folyamatok ugyanakkor lehetővé teszik ennek a célnak a kitűzését - tette hozzá.

Címkék: gazdaság, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.