Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idén harmincezer társaságot bírságoltak meg a beszámoló hiánya miatt

Idén harmincezer társaságot bírságoltak meg a beszámoló hiánya miatt

Közel ötvenezer vállalkozás törlését kezdeményezte az adóhivatal az elmúlt három évben azért, mert azok nem tettek eleget beszámolókészítési kötelezettségüknek. Az idén újabb harmincezer társaság akadt fenn a rostán, a mostani mulasztókra a hatóság – egy januári törvénymódosítás alapján – összességében milliárdos bírságot is kiszabott - írja a Magyar Nemzet.

A szabályszegés miatt a hatóság az utóbbi hónapokban több mint harmincezer társaságra rótt ki bírságot, mégpedig nem is keveset. A feledékeny cégektől több mint három és fél milliárd forint pénzbüntetés befizetését várja az adóhivatal.

A részletekről a NAV szóvivője, Linczmayer Szilvia azt mondta: több százezer hazai vállalkozás köteles beszámolót készíteni, a túlnyomó többségnek – a normál üzleti év szabályai szerint – május 31-ig kellett kitöltenie és az államhoz elektronikus úton eljuttatnia a dokumentumot. Az irat utóbb nyilvánossá válik, így a beszámolók voltaképpen a gazdaság átlátható és tiszta működését szolgálják. Mint a szóvivő elmondta, a cégek közlései arra hivatottak, hogy az állam mellett a piaci szereplők is megfelelő információhoz jussanak egy-egy vállalkozás működéséről, helyzetéről. Az adóhivatal nyáron azt állapította meg, hogy idén harmincezer vállalkozás nem tartotta be az előírást, így részükre a hatóság felszólítólevelet postázott. A küldemények harminc napot adtak az érintetteknek a beszámoló elkészítésére, a felhívásnak a NAV mulasztási bírság kiszabásával adott nyomatékot. – Az első felszólítólevelek címzettjeire átlagosan 114 ezer forintos büntetést rótt ki a hivatal – közölte a szóvivő, majd megjegyezte, hogy a jogszabály szerint a mulasztás pótlására kötelező első levélben legfeljebb félmilliós bírságot állapíthat meg a hatóság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk