Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2020. Június 03. 16:26, szerda | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek

Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek

Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek - erre hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem (SE) szerdán.

Az egyetem honlapján megjelent cikkben azt írták, a koronavírus-járvány miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, kevesebb napfény érte a bőrüket, így nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Hangsúlyozták, hogy a napsütés "alapesetben is" sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen az emberi tevékenység miatt elvékonyodott ózonréteg kevésbé szűri meg a káros sugárzásokat.

Az UV-A sugárzás a bőr korai öregedéséért, az UV-B pedig a leégésért és a hólyagos napégésért felelős. Utóbbiak előfordulásával nő a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának az esélye. A bőr nem felejt, a hólyagos napégéseket "megjegyzi", ezek pedig szoros összefüggésben vannak a felnőttkori bőrdaganatok kialakulásával a fehér bőrűek körében - olvasható a cikkben.

Címkék: bapozás, nap, Napsütés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:38, csütörtök | Életmód

EU-jelentés: hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón

2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód

Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt