Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2020. November 05. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: (x)

Így és ezért téliesítsd a szivattyút

Így és ezért téliesítsd a szivattyút

A levelek sárgulása, az egyre hűvösödő reggelek és a fokozatosan rövidülő nappalok is azt bizonyítják, hogy megérkezett az ősz.

Ilyenkor fel kell arra készülni, hogy bármelyik reggel megjelenhetnek az első fagyok, ez pedig minden háztulajdonos számára különböző feladatokkal jár. Legelőször azokra a szerkezetekre kell gondolni, amelyikben víz van. Legyen az egy egyszerű kerti slag vagy egy szivattyú, igenis gondolni kell a téliesítésére. Ellenkező esetben azt fogjuk tapasztalni, hogy tavasszal új gépeket vásárolhatunk. A megfagyott víz nagyobb térfogattal rendelkezik, így a slagban, ahol eddig elfért, nincs többé elegendő helye.

A ház körül gyakran található szivattyú. Ennek a feladata, hogy vizet juttasson el az egyik pontból a másikba. Többfélét használhatunk, lehet, hogy az egyikkel az ivóvizet szállítjuk, a másikkal a szennyvizet, de akár a locsolásra és a kerti medence feltöltésére is lehet egy a kertben. Az első fagyok beköszöntével sok vízkör visszavonul téli álmára, mivel egy darabig nem lesznek használva. Gondoljunk csak arra, hogy decemberben senki nem áll neki a locsolásnak, és nagy valószínűséggel a medencére sem lesz szükségük.

Mikor kell téliesíteni?

Bárhogy is legyen, azokat a szivattyúkat, amiket ilyenkor üzemen kívül hagyunk, még az első fagyok beállta előtt téliesítenünk kell. Amennyiben csak pár csepp víz is marad a rendszerben, az biztosan meg fog fagyni, és komoly következményei is lehetnek. Ennél a pontnál fontos megjegyezni, hogy ha olyan szivattyút használunk, ami téli tárolásra is alkalmas, azonban nem fogjuk használni ezekben a hónapokban, akkor szintén el kell rajta végezni a műveletet. A külső tárolás ebben az esetben arra vonatkozik, amikor a szivattyú működésben marad. Ugyanez mondható el a búvárszivattyúk és az átemelő szivattyúk esetében is, amiket a fentihez hasonlóan kell védenünk a fagytól. Tehát, ha össze akarnánk foglalni az eddigieket, akkor azt kell leszögezni, hogy nem számít a szivattyúnk fajtája, amennyiben használaton kívül lesz a tél folyamán, akkor fel kell készülnünk a következő hónapok viszontagságaira.

Az első szabály az, hogy ne várjuk meg az első fagyokat, hanem cselekedjünk előtte. Ha az ősz folyamán elérkezik az a pillanat, amikor már nem öntözünk többé, akkor eljött az ideje a szivattyú téliesítésének. Ha túl sokat várunk, akkor egyik reggel arra fogunk felébredni, hogy a hőmérő higanyszála bizony már 0 fok alatt van, és sajnos elkéstünk.

A téliesítés lépései

A téliesítés első lépése a víztelenítés. Ez logikus lépés, hiszen csak az a víz tud megfagyni, ami ott van. Ha bennmarad valamennyi víz a szivattyúban, akkor nőni fog a térfogata, és előbb vagy utóbb szétrepeszti a szivattyú belsejét, de még a borítását is. Ha ezt meg akarjuk előzni, akkor egy kompresszor segítségével kell megszabadulnunk a benn maradó vízzel. Nekünk annyit kell tennünk, hogy rácsatlakoztatjuk a kompresszort és kifújjuk a vizet.

Ez a módszer azért használható, mert a levegő nem engedi, hogy egy csepp víz maradjon a rendszerben, így tavasszal egy meglepetéssel sem kell találkoznunk. Ehhez először el kell zárnunk a főcsapot, majd áramtalanítjuk a szivattyút. Ha látjuk, hogy kifolyt belőle valamennyi víz, akkor máris tudjuk csatlakoztatni a kompresszort. Vannak olyan szivattyúk, amiken van vízleengedő csavar, ezeket semmiképpen ne helyezzük vissza, mivel így a maradék folyadék nem tud kifolyni a rendszerből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban