Hírek
2017. Szeptember 26. 10:17, kedd |
Helyi
Forrás: közlemény
Így készítheti el 2017 Esztergom Ételét! – Mutatjuk a receptet!
Vargányás szűzpecsenye vörösboros mártásban, töklepényben tálalva – ez volt a győztes étel az Esztergom Étele 2017 főzőversenyen.
Az Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztiválon már ötödik alkalommal keresték a város ételét.
Idén is olyan mesterszakácsok zsűrizték a fogásokat, mint Buday Péter vagy Jászai Tibor, de kóstolt Romanek Etelka polgármester és Keppel Dániel, a Hello Esztergom főszerkesztője is.
14 csapat versenyzett idén és több kategóriában is hirdettek győzteseket. Végül a Balassa iskola diákokból álló csapata vitte el a százezer forintos fődíjat.
A zsűri négy különdíjat is kiosztott: a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat ajándékcsomagját Schleer Ádám csapata kapta. A Magyar Konyha egyéves előfizetését Pósa Tibor és csapata vihette haza. A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díját pedig Kovács Edit csapata nyerte meg. A legegészségesebb ételt is értékelték, a kategória győztesének, Juhász Veronikának a Valeomed Egészségközpont ajánlott fel vásárlási utalványt.
Vargányás szűzpecsenye vörösboros mártásban, töklepényben tálalva
2000 g sertés szűzpecsenye
200 g sertészsír
200 g vöröshagyma
200 g sárgarépa
100 g petrezselyemgyökér
100 g zeller
10 g fokhagyma
300 g vargányás erdei gombakeverék apróra szeletelve
300 ml tejföl
50 g vaj
10 g paradicsompüré
500 ml testes száraz vörösbor 100 ml-re lefőzve
1000 ml fehér alaplé vagy húsleves
3 db babérlevél
friss kakukkfű
friss rozmaring
friss tárkony
só
A letisztított szűzpecsenyéket sózzuk, majd kevés zsírban pirosra sütjük minden oldalát. Ezután hagyjuk őket kihűlni. Zsírjába belepirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát és az apróra vágott vegyes zöldséget (répa, gyökér, zeller), sózzuk. Többször lepirítva puhára pároljuk a zöldségeket, mindig egy kevés fehér alaplével felengedve. Beletesszük a paradicsompürét és ezzel együtt alaposan lepirítjuk, majd felengedjük annyi fehér alaplével, hogy pürésíteni tudjuk kézi mixer segítségével. A gombakeveréket külön serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk sóval, kakukkfűvel. Ezután a pürésített zöldségekkel és a babérlevéllel együtt felforraljuk a gombát, majd hozzáadjuk a tejfölt, a bort és az elősütött, érmékre vágott szűzpecsenyét. Finomra vágott friss rozmaringgal, kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítjük. A végén vajjal dúsítjuk.
Töklepény
1500 g zsenge cukkíni
500 g burgonya
Kb. 400 g liszt
3 db tojás
200 g zsír
100 g vöröshagyma
20 g fokhagyma
A tisztított burgonyát, vöröshagymát és a fokhagymát lereszeljük a kisebb lyukú reszelőn. A zsenge cukkínit héjastól hozzáreszeljük a nagyobb lyukú reszelőn, sózzuk és hozzákeverjük a felvert tojásokat és a lisztet. Serpenyőben zsírt forrósítunk és a masszából palacsinta méretű, kb. 3 mm vastag lepényeket sütünk.
Tálalás:
Egy lepényt a tányérra helyezünk, a 2/3-ra tálaljuk a húsételt és a maradék egyharmadát ráborítjuk.
Hántolt, pirított tökmaggal, kakukkfű és rozmaring ágacskával díszíthetjük.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Október 01. 12:28, kedd | Helyi
Negyedik alkalommal hívja alkotásra a diákokat a sikeres Richter TETT-mesepályázat
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre