Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 06. 18:50, csütörtök | PR

Így készülnek a legfinomabb salátaöntetek

Így készülnek a legfinomabb salátaöntetek

Jégsaláta, fejes saláta, ruccola, fodros lollo, endívia, római saláta…mind mind arra csábít, hogy isteni könnyed salátát készítsünk belőlük. Friss idény zöldségekkel keverve percek alatt kész a friss, színes saláta.

A nyár egyértelműen a könnyű, ízletes saláták időszaka. Az összetevők számtalan variációt kínálnak, egyedül a salátaöntet szokott kisebb fejtörést okozni.

Kétségtelen, hogy a friss saláta a hozzá passzoló öntettel lesz kerek egész. Legyen ecetes, kefires vagy olajos?

Egyik legfontosabb szempont, a savanyú íz (almaecet, fehérborecet, balzsamecet) és a fűszerek megfelelő aránya. Természetesen a hozzávalók minősége is sokat tud dobni egy salátán, egyszer-egyszer érdemes beruházni egy drágább olajra vagy ecetre, egyszerre úgyis csak kevés kell belőle.

A salátába inkább a friss zöldfűszerek valók, mert aromásabbak a szárítottaknál. Ám nem árt óvatosan bánni velük. A nagyon intenzív ízűeket nem érdemes kombinálni, mert túl harsány ízt kapunk.

A friss, főleg a leveles salátákhoz híg dresszingeket, a laktató (hússal, burgonyával, tésztával gazdagított) salátákhoz sűrűbb önteteket, például majonézt érdemes készíteni.

Kreatív salátaöntet receptek között szemezgetve íme néhány egyszerű és finom saláta dresszing:

Klasszikus vinaigrette
4 evőkanál fehérborecetet összekeverünk ½ teáskanál mustárral, 6 evőkanál olívaolajjal, egy csipetnyi sóval, borssal és cukorral. Ha kész, beleforgatunk 1 kis fej, vékonyra karikázott vöröshagymát.

Mediterrán vinaigrette
1 evőkanál balzsamecetet összekeverünk 3 evőkanál citromlével, csipetnyi sóval, borssal és cukorral, majd apránként belekeverünk 6 evőkanál olívaolajat. Petrezselyemzöld és bazsalikom leveleit lecsipkedjük, és ¼ csokor metélőhagymával együtt felaprítjuk. A zöld fűszereket a vinaigrette mártásba keverjük, és legalább 10 percig állni hagyjuk.

Mézes-mustáros öntet
1 evőkanál francia magos mustárhoz keverünk 1 evőkanál mézet vagy juharszirupot, 1 evőkanál balzsamecetet és 3 evőkanál olíva olajat. Sóval borssal és egy gerezd zúzott fokhagymával fűszerezzük.


Krémes balzsamecetes dresszing
3 evőkanál balzsamecethez 6 evőkanál olíva olajat keverünk, majd hozzáadunk egy evőkanál agavé vagy juharszirupot. Sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval fűszerezzük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.