Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Szeptember 26. 11:19, vasárnap | Helyi

Így látnak ők...

Így látnak ők...

Az Art Fotográfiai Stúdió kiállítása nyílt meg szeptember 24-én a Művelődés Házában (Zsinagóga) a Kultúrházak éjjel-nappal c. rendezvénysorozat helyi eseményeként.

A fotós alkotócsoport 1992-től szerepel ezen a néven, de valójában 1968-ban alapították „AZ” néven és azóta nem csupán az esztergomi kulturális-művészeti élet, hanem a hazai fotós társadalom megkerülhetetlen elemévé vált.

Számtalan csoportos, illetve egyéni tárlat fűződik a nevükhöz, most a Zsinagógában látható a legfrissebb, amelyet október 29-ig lehet megtekinteni a Művelődés Háza nyitvatartási ideje alatt.

A kiállítást Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesülete elnöke nyitotta meg, aki többek között elmondta, hogy „A mi kisvárosi léptékünkhöz viszonyítva az Art Fotográfiai Stúdió tagjainak létszáma, az ország, sőt Európa elismert fotóművészeinek számát tekintve – mondhatnánk – felülprezentált. Hála Istennek! Nevek említése nélkül is tudjuk, hogy városunk fotográfusai előkelő helyet foglalnak el a hazai és a nemzetközi mezőnyben. Akár természet, akár műtárgy, akár az avantgárd fotózás terén is. A 2009-ben megjelent Balla András által szerkesztett, a Fotográfusok városa Esztergom jubileumi kiadvány hitelesen mutatja be azt a több évtizedes fejlődési folyamatot, amely máig tart és jelentős alkotások születtek.”


Az EBE elnöke elmondta továbbá, hogy szerinte a Esztergom is azok közé a városok közé tartozik, ahol a természet, a táj, az épített környezet olyan harmóniában egyesül, amely nem csak ide csábítja az egyedi és érdekes témákat megörökíteni vágyókat, hanem ebből a különös mikroklímából „szinte evolúciós fejlődésként nő ki az itt élőkből a fotográfia, a képírás iránti vágy”.


A most pénteken megnyílt tárlaton a fotóstúdió művészeinek egy része szerepel, de így is láthatjuk az igényesség, az egyedi látásmód, aprólékos kidolgozás összességének érzékletes képi hatását.


A megnyitón közreműködött egy rendkívül tehetséges fiatal gitárművész Faragó Dóra , akinek mesteri gitárjátéka szinte aláhúzta a falon lévő képek időnként melankóliába hajló harmóniáját.

Borítókép és első fotó: Pölczman Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT