Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2021. Szeptember 26. 11:19, vasárnap | Helyi

Így látnak ők...

Így látnak ők...

Az Art Fotográfiai Stúdió kiállítása nyílt meg szeptember 24-én a Művelődés Házában (Zsinagóga) a Kultúrházak éjjel-nappal c. rendezvénysorozat helyi eseményeként.

A fotós alkotócsoport 1992-től szerepel ezen a néven, de valójában 1968-ban alapították „AZ” néven és azóta nem csupán az esztergomi kulturális-művészeti élet, hanem a hazai fotós társadalom megkerülhetetlen elemévé vált.

Számtalan csoportos, illetve egyéni tárlat fűződik a nevükhöz, most a Zsinagógában látható a legfrissebb, amelyet október 29-ig lehet megtekinteni a Művelődés Háza nyitvatartási ideje alatt.

A kiállítást Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesülete elnöke nyitotta meg, aki többek között elmondta, hogy „A mi kisvárosi léptékünkhöz viszonyítva az Art Fotográfiai Stúdió tagjainak létszáma, az ország, sőt Európa elismert fotóművészeinek számát tekintve – mondhatnánk – felülprezentált. Hála Istennek! Nevek említése nélkül is tudjuk, hogy városunk fotográfusai előkelő helyet foglalnak el a hazai és a nemzetközi mezőnyben. Akár természet, akár műtárgy, akár az avantgárd fotózás terén is. A 2009-ben megjelent Balla András által szerkesztett, a Fotográfusok városa Esztergom jubileumi kiadvány hitelesen mutatja be azt a több évtizedes fejlődési folyamatot, amely máig tart és jelentős alkotások születtek.”


Az EBE elnöke elmondta továbbá, hogy szerinte a Esztergom is azok közé a városok közé tartozik, ahol a természet, a táj, az épített környezet olyan harmóniában egyesül, amely nem csak ide csábítja az egyedi és érdekes témákat megörökíteni vágyókat, hanem ebből a különös mikroklímából „szinte evolúciós fejlődésként nő ki az itt élőkből a fotográfia, a képírás iránti vágy”.


A most pénteken megnyílt tárlaton a fotóstúdió művészeinek egy része szerepel, de így is láthatjuk az igényesség, az egyedi látásmód, aprólékos kidolgozás összességének érzékletes képi hatását.


A megnyitón közreműködött egy rendkívül tehetséges fiatal gitárművész Faragó Dóra , akinek mesteri gitárjátéka szinte aláhúzta a falon lévő képek időnként melankóliába hajló harmóniáját.

Borítókép és első fotó: Pölczman Péter

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 16:27, szerda | Helyi

Munkatársakat keres a Grand Hotel Esztergom!

A Continental Group cégcsoporthoz tartozó, múlt nyáron nyitó Grand Hotel Esztergom bővülő csapatába kollégákat keresünk szállodai recepciós és animátor pozíciókba!

2022. Június 27. 14:24, hétfő | Helyi

JOGSEGÉLY PSZICHIÁTRIAI JOGSÉRTÉSEK ESETÉN