Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Október 18. 08:28, kedd | PR
Forrás: (x)

Így lehet teljes a mindennapi étrendünk

Így lehet teljes a mindennapi étrendünk

,,Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, és milyen igaza van: testünk megmutatja, milyen az étrendünk.

Ha egészségesen étkezünk és ezt sporttal egészítjük ki, fittek vagyunk – míg ha egészségtelen ételekkel tömjük magunkat, kifulladunk egy kisebb lépcső megmászása után is. Fontos tehát, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és ehhez a sokat hallott út, az egészséges étkezés vezet. Valóban olyan fontosak ebből a szempontból a vitaminok, az omega-3 és az ásványi anyagok?

Milyen egy teljes étrend?

A teljes értékű étrend ugyan nem diéta, igényel némi odafigyelést. Célja, hogy szervezetünket minden szükséges elemhez hozzájuttassuk, legyen szó fehérjéről, vitaminokról, nyomelemekről vagy ásványi anyagokról. A teljes étrend alapelve, hogy szervezetünket olyan élelmiszerhez juttassuk, amelyek természetesek, egészségesek és minél kevésbé vannak feldolgozva. Ügyeljünk rá, hogy az általunk elfogyasztott kenyér- és tésztafélék mind teljes kiőrlésű lisztből készüljenek, mert azon túl, hogy emésztőrendszerünknek könnyebb dolga lesz, jobban laktat, mint a fehérlisztből készült társaik.

Arra is figyeljünk, hogy naponta többször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt. Előbbi esetében sokat teszünk magunkért, ha nyersen is eszünk, ugyanis ily módon jutnak be szervezetünkbe a vitaminok a legnagyobb mennyiségben. Húsfélék közül bármit fogyaszthatunk, ám érdemes a fehérhúsokat előnyben részesíteni a vörösekkel szemben.

Ne feledkezzünk meg a halakról sem, amelyek rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavban, ami azon túl, hogy hatékony segítség a depresszió és a szorongás leküzdésében, kiváló vitaminforrás a csontjainknak, de még a szívbetegségeknek is kevésbé leszünk kitéve ennek köszönhetően. A vegán étrendet követőknek sem kell lemondaniuk az omega-3-ról, hiszen tabletta formájában is magukhoz vehetik.

Nem feledkezhetünk meg a tejtermékek fontosságáról sem! Ugyan megoszlanak a vélemények a tejfogyasztásról, a natúr joghurt- és kefírfélék kiváló hatással vannak emésztésünkre, ráadásul immunrendszerünk megfelelő működését is segítik.

A folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Szervezetünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a folyadék, ugyanis vérkeringésünket, emésztésünket és a testhőmérsékletünk szabályozását is segíti. Egy felnőtt embernek legalább napi két liter víz ajánlott, s ugyan ahány ember, annyi szervezet, nem érdemes nagyon eltérni ettől a mennyiségtől. Amennyiben kevés folyadékot fogyasztunk, fáradtnak és levertnek érezhetjük magunkat, fejfájást és szédülést tapasztalhatunk.

Az őszi és téli időszakban nehezebb a dolgunk, hiszen számos zöldség és gyümölcs válik elérhetetlenné, így másmilyen módon kell pótolnunk az általuk biztosított vitaminokat. Erre számtalan tabletta létezik, amik segítségével sokkal felkészültebben vághatunk neki az influenza-időszaknak.

Amit kerüljünk

A teljes értékű étrend tervezést igényel, így ha elhatározzuk magunkat mellette, figyeljünk oda arra, hogy mindig kész tervvel induljunk neki a következő napnak. Azaz: ne sietve, egy gyorsétterembe betérve fogyasszuk el napi betevőnket, hanem az előre összekészített, egészséges táplálékot vegyük magunkhoz.

Ugyan az édes ízt nem könnyű elhagyni, sokat segítünk magunkon, ha áttérünk olyan teafélékre vagy tejeskávékra, amiket édesítés nélkül is el tudunk fogyasztani. Így fokozatosan leszoktathatjuk magunkat az édesség utáni vágyról. Az egészséges életmód azonban nem merül ki az egészségtelen ételek elhagyásán, így olyan rossz szokásokról is le kell mondanunk, mint a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás.

Éljünk egészségesen!

Az étkezésre való odafigyelés egy rendkívül fontos alappillér, ám ha mindent meg akarunk tenni szervezetünk egészségéért, ne hanyagoljuk el a mozgást sem! Ugyan a napi munka után nem könnyű rávenni magunkat az edzésre, ha változtatunk bevett szokásainkon, és néha gyalog megyünk el a boltba vagy éppen egy-két buszmegállót lesétálunk, már sokat teszünk magunkért.

Tény, hogy a teljes értékű étrend követése új szokások kialakítását és odafigyelést igényel, de ha ügyelünk rá, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, elegendő folyadékot igyunk, és hogy tányérunkon mindig legyen fehérje- és vitaminforrás, nagyot nem hibázhatunk! Ha a mozgásra is tudunk időt szánni ezek mellett, már jószerével mindent megteszünk önmagunkért – ez pedig már önmagában is jó érzéssel tölthet el!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.