Városlista
2021. július 27, kedd - Olga

Hírek

2021. Július 16. 10:39, péntek | PR
Forrás: (x)

Így reagál a szervezet, ha letesszük a cigit

Így reagál a szervezet, ha letesszük a cigit

A WHO adatai szerint a föld lakosságának megközelítőleg mintegy harmada dohányzik. A leszokással élete során a dohányosok többsége különböző okoknál fogva megpróbálkozik:

tipikusan ilyen ok lehet például egy közeli hozzátartozó dohányzás miatti halála, vagy a gyermekvárás, gyermek érkezésének időszaka. Kevesen tudják azonban, hogy mi történik a szervezettel az utolsó cigaretta elszívása után, illetve, hogy a leszokással járó előnyök milyen rövid időn belül jelentkeznek.

Az utolsó cigi után:

24 órával: a testben elraktározódott nikotinmennyiség jelentésen csökken, így a cigaretta, a nikotin iránti vágy még tolerálható módon, de jelentkezni kezd. Ezzel párhuzamosan a szán-monoxid szint is visszaesik a normális értékre, testünk oxigénellátása javul, a dohányzás okozta szívroham kockázata már csökkent is.

48 órával: a nikotin szinte teljes mértékben kiürül a szervezetből, ezért a cigaretta, a nikotin iránti vágy erősödik. Attól függően, hogy mennyire voltunk erős dohányosok, elvonási tüneteket észlelhetünk magunkon, mely egyénenként eltérő módon realizálódhat fejfájásban, fáradékonyságban, levertségben, kedvtelenségben. Jó hír viszont, hogy mindeközben testünk folyamatosan tisztul és regenerálódik.

3 nappal: a tüdő regenerálódása már érzékelhető, könnyebbé válik a légzés és kezdjük visszanyerni energiánkat is.

3 hónappal: túl vagyunk a kritikus időszakon, az elvonási tünetek jelentősen csillapodnak. A vérkeringés és a tüdő állapota sokat javult, a szívroham kockázata csökkent. Sportolás, mozgás esetén érzékelhetően jobban bírjuk szusszal.

1 évvel: tüdőnk megtisztult, már nem köhögünk annyit, mint korábban és szervezetünk a betegségekkel szemben is sokkal ellenállóbb. Jól érezzük magunkat a bőrünkben, sokkal több energiánk van, mint korábban.

A dohányzásról leszokni nem könnyű feladat. A legnagyobb nehézséget a nikotinmegvonás okozza, ezért egyre több a leszokást segítő, nikotint pótló, dohánymentes termék. Ezek közé tartoznak például a nikotintapaszok, a nikotinos rágógumik, vagy akár a nikotinos hevítőrudak.

Tovább nehezíti a leszokást a cigarettázás szertartásos jellegge: a napindító reggeli kávézás, a munkahelyi cigaretta szünetek közösségi szertartása. A szokás hatalma szinte ugyanolyan erővel tarthat vissza a leszokástól, mint maga a nikotinfüggőség. A különböző dohányzást helyettesítő alternatívák az ártalom csökkentésével segíthetik a fokozatos leszokást.

Címkék: cigaretta, cigi, dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 27. 12:00, kedd | PR

Prémium Apple Watch fémszíjak a Viljar kínálatában

Férfias elegancia egy sportórával? Igen, lehetséges! A Viljar prémium minőségű bőr, fém és sportszíjai remek alternatívát jelentenek a gyári választék mellett. És még a pénztárcánkat is kímélhetjük.

2021. Július 22. 13:28, csütörtök | PR

Ezért ne induljunk el utasbiztosítás nélkül nyaralni

Egy nyaralást sem úgy tervezünk, hogy orvosi várókban, vagy a kórházi folyosón fogunk várakozni, azonban ez mégis könnyen megtörténhet.

2021. Július 21. 17:53, szerda | PR

Milyen hatással volt a COVID-19 pandémia az online viselkedésre?

Az újabb kutatások szerint a rendszeres szerencsejátékosok több mint hatszor nagyobb valószínűséggel játszottak online, mint a Covid-19 pandémia előtt.

2021. Július 14. 12:05, szerda | PR

Digitalizáció felsőfokon - elindult a Hotel & More Group szállásfoglalás applikációja

Új, saját fejlesztésű szállásfoglalás applikáció bevezetésével nyitotta meg a nyári szezont a Hotel & More Group, annak érdekében, hogy Vendégeik gyorsan és könnyen tudjanak szállást foglalni a cégcsoport szállodáiban.