Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2017. Július 27. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Így spórolhatsz otthon a nyomtatással!

Így spórolhatsz otthon a nyomtatással!

Nyomtató választásakor érdemes a majdani költségeket is belekalkulálni a büdzsébe! Egy-egy nyomtató ára kecsegtető lehet, miközben nem vesszük számításba a költség/lap tényét.

Ám a sok kicsi sokra megy elve itt is érvényesülni fog, ezért a nyomtatási spórolás a készülék helyes megválasztásával kezdődik! A nem jól megválasztott nyomtató és nyomtatópatron összességében igen sokat elvihet a konyháról. Egy olcsó nyomtató nem feltétlenül eredményez olcsó nyomtatást, sok esetben épp a drágább készülékkel érhető el végül gazdaságosság.

Kezdetnek tehát tisztában kell lenni azzal, hogy mennyit, mit és milyen gyakran fogunk majd nyomtatni. Nem mindegy, hogy heti vagy havi pár szöveges oldalig vesszük majd igénybe a printert fekete tintával, esetleg színes fotókat nyomtatunk majd vele, vagy folyamatosan, minden napos használattal kihasználjuk a kapacitását.

Milyen nyomtatókészüléket válasszunk?

Amennyiben csak szöveges, néhol ábrákkal tarkított dokumentumok nem tömeges nyomtatásához használjuk a készüléket, amihez nem fontos a pontos színkeverés, úgy a lézernyomtatók élveznek előnyt spórolás szempontjából. Ha viszont nagy mennyiségű (kb. havi 500-2500 oldalas) nyomtatáshoz keresünk költségkímélő megoldást, akkor egy tintasugaras printer a legjobb választás.
A nyomtatókhoz kapható olcsó, után-gyártott nyomtatópatronokkal jelentős költségcsökkenés érhető el, különösen a lézernyomtatók esetében. Ezekkel azonban vigyázni kell, és körültekintően választani, hiszen egy nem megfelelő ilyen termék tönkre is teheti a készüléket, amelyre már nem vonatkozik annak garanciája.

Hogyan spóroljunk nyomtatásnál?

A printer átgondolt, tudatos használatával tovább csökkenthetjük a költségeket papír- és toner felhasználás tekintetében.

- Mérlegelni kell, szükség van-e egy adott dokumentum, weblap teljes kinyomtatására, vagy részinformációk is elegendőek belőle. Csak a lényeget hagyjuk meg!

- Nyomtatás előtt alaposan vizsgáljuk át a szöveges dokumentumot, hogy ne váljon szükségessé újranyomtatás az elkerülhető hibák korrigálása miatt!

- Grafikák és fotók nyomtatásakor nem mindig a legcélszerűbb a minél nagyobb felbontás, amivel sokszor csak a festék fogy, ám érdemi minőségjavulást nem hoz!



- A nyomtatandó tartalmat tegyük nyomtatóbaráttá! A nyomtatóikonra kattintással, hanyagságból minden mást is kinyomtathatunk a szükséges rész mellett (pl. felesleges hirdetéseket, menüket vagy üres helyeket). Ez odafigyeléssel kiküszöbölhető, pl. egy Print Friendly elnevezésű webes szolgáltatással is (nyomtatóbarát elrendezés segítségével könnyedén változtatható pl. szövegméret, helykihasználtság és eltávolíthatóak felesleges elemek), vagy a Green Cloud-dal, mely egy mindenfajta nyomtatóhoz használható, nyomtatásoptimalizáló segédprogram.

- A legtöbb nyomtató rendelkezik tintatakarékos, Draft üzemmóddal. Szöveges tartalom nyomtatása előtt célszerű ezt beállítani!

- Nem mindegy, hogy a szöveges részt milyen betűtípussal nyomtatjuk ki! Egy jól megválasztott fonttal jelentős mennyiségű festéket lehet megtakarítani. A leggazdaságosabb betűtípus a Century Gothic és a Courier, ezek azonban helyigényesek, aminek a felhasznált papír mennyisége látja a kárát. Helyettük jobb választás a Garamond vagy a Times New Roman, ami jóval kevesebb helyet, s így papírt igényel. Létezik egy letölthető Ryman Eco nevű betűtípus, melynek a használatával 32%-kal kevesebb festék fogy.

- A minél kevesebb félkövér és aláhúzott betű használata festékkímélő, s így még áram is spórolható vele.

- A kevesebb papír felhasználása érdekében nyomtassunk a papír mindkét oldalára, olvashatóságig csökkentett betűmérettel, vagy használjunk dokumentum zsugorítást!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.