Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Október 10. 11:29, péntek | Helyi
Forrás: ITE

Így spóroljunk a lakásbiztosításon!

Így spóroljunk a lakásbiztosításon!

Sokszor évekig, sőt évtizedekig fizetjük ugyanannak a biztosítótársaságnak a lakásbiztosítást, és fel sem merül bennünk, hogy egy egyszerű váltással egy sokkal kedvezőbb lakásbiztosítást is köthetnénk...

...ugyanolyan feltételekkel, mint a jelenlegi. Ezzel a módszerrel akár több ezer forintot is spórolhatnánk évente.

Biztosítás hitelhez
Ha jelzáloghitellel rendelkezünk, akkor annyiban bonyolultabb a helyzet, hogy a biztosításunk össze van „kötve” a hitellel, ám ez nem kizáró oka annak, hogy váltsunk. Ha megnézzük előzetesen, hogy a kölcsönt nyújtó bank milyen feltételeket kért annak idején a biztosításhoz, és ezeket a feltételeket az új biztosításnál is betartjuk, akkor nyugodtan válthatunk. Ilyenkor minden esetben értesítenünk kell majd a bankunkat, hogy új lakásbiztosítást kötöttünk, a régit pedig megszüntettük.

Így spórolhatunk
Először is nézzünk körül a piacon, hiszen minden bizonnyal fogunk olyan ajánlatot találni, amely kedvezőbb a jelenlegi lakásbiztosításunknál. Ehhez keressük fel egy alkuszcég honlapját, ahol egy lakásbiztosítás kalkulátor segítségével akár több tíz biztosító ajánlatát hasonlíthatjuk össze. Valószínűleg azt fogjuk találni, hogy két-három társaság is kedvezőbb feltételekkel köt biztosítást, mint amivel most rendelkezünk.

Még több pénzt spórolhatunk meg, ha csekkes befizetés helyett átutalásos vagy csoportos beszedési módot választunk, hiszen ez a biztosítótársaságnak olcsóbb. Ha a fizetési gyakoriságot megnöveljük, tehát negyedéves helyett féléves vagy éves gyakoriságot választunk, akkor szintén csökkenhet a lakásbiztosítás díja.
Ha kiválasztottunk egy számunkra kedvező ajánlatot, és szeretnénk azt meg is kötni, akkor megtehetjük azt közvetlenül az alkuszcég honlapjáról is, de fel is kereshetjük a kiválasztott biztosító weboldalát, ahol az online felületen való megkötéssel még többet is spórolhatunk szemben azzal, ha bemegyünk egy üzletkötő irodájába.

Érdemes a tekintetben is körültekintően eljárnunk, hogyha többféle biztosítással rendelkezünk, akkor a biztosító adhat kedvezményt akkor is, ha már van nála egy élő szerződésünk, és a további biztosításunkat is nála kötjük meg.

Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb!
Fontos, hogy ne csak az árak alapján döntsünk. Főleg igaz ez a lakásbiztosítások esetében, hiszen itt nem mindegy, hogy milyen káreseményekre fizet a biztosító. Ezeknek mindenképpen nézzünk utána előzetesen. A kötelező gépjármű felelősségbiztosításokkal szemben a lakásbiztosításoknál igen nagy eltérések lehetnek. Ha a kalkulátor túl alacsonyra állítja be az ingatlan és a benne lévő ingóságok értékét, akkor módosítsunk ezen, nehogy alulbiztosítsuk a lakásunkat, hiszen akkor hiába az alacsony díj! Számoljunk mindig lakásunk reális értékével!

Informálódjunk az adott biztosítóról is, ne csak a biztosításról. Nézzük meg, rendelkezik-e ügyfélszolgálati irodával, keressünk fel egy-két fórumot, hogy káresemény bekövetkeztekor mennyire körülményesek, gyors-e az ügyintézés, megemelkedik-e a díj, ha kártérítést fizetnek ki részünkre, stb. Igyekezzünk begyűjteni a döntéshez minden elérhető információt, nehogy olyan rejtett „kiskapuba” ütközzünk, amellyel nem voltunk tisztában a biztosítás megkötésekor.
A biztosítások felmondása mindig az évfordulóhoz van kötve, tehát ezt minden esetben meg kell várnunk, hiszen nem érdemes egyszerre két biztosítást fizetni. A fordulónap előtt legalább harminc nappal mondjuk fel a biztosításunkat, majd kössük meg az újat, ha ezt elmulasztjuk, akkor még egy évig fizethetjük a magasabb összegű lakásbiztosításunkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.