Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2015. Július 12. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Starovic Tibor az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - a befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti

Illegális bevándorlás - a befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti

Németh Szilárd szerint a bevándorlók befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti..

Azokat, akik a jelen helyzetben a Magyarországra érkező illegális bevándorlók befogadását és megsegítését sürgetik, nem az emberbaráti szeretet, hanem a politikai hatalom megszerzésének kényszere vezeti - jelentette ki Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke pénteken a harmadik Martosi Szabadegyetem egyik fórumán.
A felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényének keretében, a Háború árnyékában címmel megtartott fórumnak - amelyen Németh Szilárd mellett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vett részt - az illegális bevándorlás, valamint az ukrajnai válságnak a kárpátaljai magyarságra gyakorolt hatása voltak a fő témái.

A két résztvevő az Európai Unióba irányuló migrációs hullám kiváltó okait, az okozott problémákat, s a lehetséges válaszokat elemezve megállapította: a jelenség Európában Magyarországot veszélyezteti a legnagyobb mértékben, s ha a migránsok beáramlásának üteme változatlan marad, számuk az országban az év végéig meghaladhatja a 150 ezret.

"A helyzetre Brüsszel nem talált megoldást, ezért kellett magyar megoldást találni" - szögezte le Németh Szilárd, utalva a déli határra tervezett műszaki határzárra. A bizottsági alelnök rámutatott: a déli irányból érkező migránsoknak a balkáni tranzit országokban senki nem állja útját, ezért ezt a határon kell megtenni. Leszögezte: nem fedik a valóságot azok a sajtóban gyakran megjelenő állítások, hogy az összes nyugat-európai ország tiltakozik a magyar kerítés miatt. "Úgy dörzsölik a tenyerüket, hogy azt el sem hiszik, mert ez a kerítés állítja majd meg a Nyugat-Európába bevándorolni szándékozókat is" - jelentette ki.

Nógrádi György a fokozódó migráció fő okai közt jelölte meg az észak-afrikai térség országainak destabilizálódását. "Az Európa-barát diktátorokat eltávolították, és most olyan demokráciák kerültek a helyükre, amelyek utálnak bennünket" - jegyezte meg. Közölte: jelenleg világszerte negyedmilliárd migráns van, és számuk húsz éven belül meg fog duplázódni, mivel az embercsempészet a térségben hatalmas bevételeket hoz a szervezett bűnözésnek.

Az ukrajnai válságról úgy vélekedett: abban nem Ukrajna, hanem az Egyesült Államok és Oroszország, illetve a két nagyhatalom geopolitikai és gazdasági érdekeinek szembenállása játssza a főszerepet. Úgy vélte, Európa sokat vesztett az amerikai érdekek átültetéseként Oroszországgal szemben elfogadott gazdasági szankciók miatt, holott ennek a fajta nyomásgyakorlásnak a súlya elenyésző. Megjegyezte: a feszült helyzet dacára - a térségben tapasztalható orosz katonai fölény miatt - kevés az esélye annak, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus szélesebb méretű konfliktusba menjen át.

Németh Szilárd az ukrajnai helyzet kapcsán annak a kárpátaljai magyarságra gyakorolt negatív hatásairól beszélt. Elmondta: a válság kezdete óta az ukrán fizetőeszköz értéke harmadával csökkent, jelentősen emelkedett az energiahordozók ára, ami tömegek hétköznapi életét lehetetleníti el, s a katonai szolgálatra behívásokkal együtt hosszú távon is romboló hatást gyakorol a helyi magyar közösségre. Kifejtette: olyan esetről is tudnak, amikor egy alig néhányszáz fős kárpátaljai magyar településről több mint száz felnőtt férfi menekült el a behívók elől, s az ilyen esetek megpecsételik az ilyen települések magyar közösségének jövőjét.

A Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata és több partnerszervezetük által szervezett Martosi Szabadegyetem vasárnapig tart, a rendezvény több mint száz különböző előadást, kerekasztal-beszélgetést, vitafórumot, koncertet, kiállítást és más programot kínál, közel tucatnyi belső helyszínen.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 09:03, szombat | Belföld

Leszerelték és letartóztatták a terhes nőt megerőszakolni akaró katonát

Elrendelte a letartóztatását a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa annak a férfinek, aki hétfőn megtámadott egy várandós nőt Miskolcon - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-t.

2022. Június 25. 07:43, szombat | Belföld

Medvét láttak a Bükkben

Medvét észleltek a Bükkben a napokban, az állatot egy vadkamera is rögzítette.

2022. Június 25. 06:00, szombat | Belföld

A kormány elkötelezett a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása mellett

A kormány elkötelezett amellett, hogy a paksi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítsák - mondta a technológiai és ipari miniszter pénteken Pakson.

2022. Június 25. 05:00, szombat | Belföld

Mol elnök-vezérigazgató: bizonyos korlátozásokat időnként be kell vezetni

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság rendelkezésére álló korlátozott üzemanyagmennyiség és technikai okok miatt volt szükség a Mol töltőállomásain bevezetett korlátozásra.