Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 17. 15:41, kedd | Belföld
Forrás: mti

Illegális bevándorlás - A kiskunhalasi erőszakoskodók közül ötnek enyhítették a büntetését

Illegális bevándorlás - A kiskunhalasi erőszakoskodók közül ötnek enyhítették a büntetését

Enyhítette három iráni és egy afgán, illetve egy iraki állampolgár korábbi, hivatalos személy elleni erőszak miatt első fokon kiszabott büntetését kedden

- két különböző tárgyaláson - a Kecskeméti Törvényszék a kiskunhalasi befogadóközpontban januárban történtek ügyében.

Az eredetileg tizenöt vádlott közül kettő esetében már februárban jogerőre emelkedett az első fokon eljáró Kiskunhalasi Járásbíróság ítélete: egyiküket gyorsított eljárásban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a másikat pedig három évre kiutasították. A többi esetben az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság megállapítása szerint január 15-én délután a kiskunhalasi befogadóközpont egyik szobájában szóváltás, majd verekedés alakult ki két iraki őrizetes között az internethasználat miatt. A fegyveres biztonsági őrök szétválasztották őket, majd az egyik férfi dulakodni kezdett a helyszínre hívott rendőrökkel.

Az őrzött területen maradt emberek közül legalább tizenöten az elkülönítőhelyiség előtti elválasztó kerítésnél gyülekeztek, és tiltakoztak a jogszerű intézkedés ellen. A kerítést elkezdték rugdosni és rángatni, ezért az egyik biztonsági őr könnygázt használt. A csoport tagjai ezután kavicsokkal és kövekkel kezdték dobálni a rendőröket és az őröket.

Mivel két szociális munkás a közösségi helyiség konténerében rekedt, a készenléti rendőrök egy csoportja visszament az őrzött területre és kihozta őket. Az őrizetesek eközben elkezdték megbontani a drótot, és egy vaskeretet átdobtak a kerítésen. Agresszív magatartásukkal azután hagytak fel, hogy a készenléti rendőrök beavatkoztak.

Kedden a Kecskeméti Törvényszék az első tárgyaláson négy - három iráni és egy afgán állampolgárságú - vádlott közül kettőnek a büntetését (két évről) egy év hat hónap, a két másikét pedig (egy év nyolc hónapról) egy év két hónap letöltendő börtönre enyhítette.

Zomborné Papp Anita ügyész azt mondta: senkinek nem szabad ellenszegülnie egy rendőri intézkedésnek, annak jogszerűsége nem vonható kétségbe. A szabad véleménynyilvánítás pedig nem vezethet bűncselekmény elkövetéséhez.

Zlatniczky Tamás ügyvéd szerint azonban a rendőri intézkedés messze meghaladta a szükséges mértéket, ami joggal váltotta ki a többiek felháborodását, és ez vezetett végül a történtekhez.

Lehoczky Zoltán bíró úgy összegzett, hogy a vádlottak tömeges ellenállást tanúsítottak a rendőri intézkedéssel szemben, viszont gyors megbánásuk és magyarországi büntetlen előítéletük jelentős enyhítő körülményként értékelhető.

A tárgyaláson részt vett Irán magyarországi konzulja is. Hojjat Souri azt kérte, vegyék figyelembe a vádlottak esetében, hogy nem előre megtervezett fellépésről volt szó, hanem csak a társukon akartak segíteni.

A másik tárgyaláson kedden a Kecskeméti Törvényszék helybenhagyta egy iraki állampolgár két év börtönbüntetését. Az elsőfokú ítéletet büntetlen előélete miatt nem súlyosbították, de nem is enyhítették, mivel a férfi kővel és vasráccsal dobta meg az intézkedő rendőröket, és a szögesdrótkerítést is elkezdte megbontani. Egy másik iraki vádlott büntetését egy év két hónap letöltendő szabadságvesztésre mérsékelték (egy év nyolc hónapról). Mindkettőjüket három évre kiutasították.

Lehoczky Zoltán bíró összegzése szerint az intézkedő rendőrök jogszerűen jártak el, amikor szét akarták választani a két iraki állampolgárt, akik az internethasználaton kezdtek el vitatkozni, majd verekedtek össze. Egyikőjük azonban ellenállt, és erőszakosan lépett fel a hatóság embereivel szemben. Súlyosító körülmény a csoportos elkövetés is, a más bűncselekményekben való részvétel, és két rendőr enyhébb sérülése is.

A további vádlottak tárgyalása csütörtökön lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére