Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2015. Július 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - a cseh miniszterelnök szerint nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Csehországnak fenntartásai vannak a schengeni övezet déli határának görögországi és olaszországi biztosításával kapcsolatban, ezért követelni fogja az Európai Uniótól, hogy kezdjen el működni az a mechanizmus, miszerint a menedékkérőket visszaküldik abba az uniós államba, ahol beléptek az EU területére - jelentette ki szerdán Bohuslav Sobotka miniszterelnök.
"Schengen déli határai nincsenek jól biztosítva sem Görögországban, sem Olaszországban" - mondta a kormányfő újságíróknak.

"Ugyanakkor hangsúlyt helyezünk arra, hogy működjön a visszaadási politika, mert ez Görögország és Olaszország esetében nem működik" - mutatott rá a kormányfő. Sobotka szerint például egyáltalán nem világos, hogy mi lesz azokkal a menekültekkel, akik nem kapnak menedéket az Európai Unióban, és milyen módon lesznek visszajuttatva hazájukba.

Sobotkát annak kapcsán kérdezték az újságírók, hogy a cseh kormány szerda esti ülésén tárgyal a menekültek ügyéről. Sobotka megerősítette a kormány részéről korábban elhangzott nyilatkozatokat, melyek szerint Csehország az idén csak néhány menekültet fogad be, kevesebbet mint amennyit Brüsszelt kért tőle a kvóták kapcsán. Hasonló számú menekültet terveznek befogadni a csehek jövőre is.

"Annyi menekültet fogadunk be, amennyi megfelel gazdasági és elszállásolási lehetőségeinknek" - jegyezte meg a kormányfő. A menekültek befogadásának alapfeltétele, hogy tiszteletben tartsák a cseh törvényeket - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Külföld

Legkevesebb tizenhárman meghaltak egy spanyolországi diszkótűzben

Az először közölt hatról tizenháromra nőtt vasárnap délutánra a délkelet-spanyolországi Murciában történt diszkótűz halálos áldozatainak száma.

2023. Október 01. 10:56, vasárnap | Külföld

Szlovákiai választás - Robert Fico pártja nyerte a voksolást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottsága mellett

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

2023. Szeptember 30. 14:04, szombat | Külföld

Szlovákiai választások - M1 tudósító: rekord részvételre számítanak a voksoláson

Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, a voksolás szombat reggel hét órakor kezdődött - mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója.