Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2015. Július 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - a cseh miniszterelnök szerint nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Csehországnak fenntartásai vannak a schengeni övezet déli határának görögországi és olaszországi biztosításával kapcsolatban, ezért követelni fogja az Európai Uniótól, hogy kezdjen el működni az a mechanizmus, miszerint a menedékkérőket visszaküldik abba az uniós államba, ahol beléptek az EU területére - jelentette ki szerdán Bohuslav Sobotka miniszterelnök.
"Schengen déli határai nincsenek jól biztosítva sem Görögországban, sem Olaszországban" - mondta a kormányfő újságíróknak.

"Ugyanakkor hangsúlyt helyezünk arra, hogy működjön a visszaadási politika, mert ez Görögország és Olaszország esetében nem működik" - mutatott rá a kormányfő. Sobotka szerint például egyáltalán nem világos, hogy mi lesz azokkal a menekültekkel, akik nem kapnak menedéket az Európai Unióban, és milyen módon lesznek visszajuttatva hazájukba.

Sobotkát annak kapcsán kérdezték az újságírók, hogy a cseh kormány szerda esti ülésén tárgyal a menekültek ügyéről. Sobotka megerősítette a kormány részéről korábban elhangzott nyilatkozatokat, melyek szerint Csehország az idén csak néhány menekültet fogad be, kevesebbet mint amennyit Brüsszelt kért tőle a kvóták kapcsán. Hasonló számú menekültet terveznek befogadni a csehek jövőre is.

"Annyi menekültet fogadunk be, amennyi megfelel gazdasági és elszállásolási lehetőségeinknek" - jegyezte meg a kormányfő. A menekültek befogadásának alapfeltétele, hogy tiszteletben tartsák a cseh törvényeket - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén