Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

IMF-tárgyalások - Varga: nem csak a megállapodás lehet eredmény

IMF-tárgyalások - Varga: nem csak a megállapodás lehet eredmény

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatott tárgyalások során nem csak az lehet eredmény, ha meg tudunk állapodni - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter egy budapesti konferencián kedden.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője a Nemzeti Közigazgatási Egyetemen tartott előadásában kifejtette: lehet olyan helyzet, hogy meg tudnánk állapodni, de az nem olyan megállapodás lenne, amivel jól jár a magyar lakosság. Lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás - tette hozzá.
Varga Mihály elmondta: a kormány szerint nem befolyásolja érdemben az ország megítélését, hogy születik-e megállapodás vagy sem.
"A befektetők nyilván akarnak egy garanciát a befektetéseikre. Mi azt mondjuk, hogy elég garancia a magyar állam, amely több mint ezer éve működik" - hangsúlyozta.
Leszögezte: a magyar kormány szándéka, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezőkkel, "de nem mindenáron". Olyan megoldás kell, amellyel a közös teherviselés mellett lehet az országot stabil finanszírozási pályán tartani - tette hozzá. Varga Mihály elmondta: az IMF szerint a magyar pénzügyi konszolidáció jó ütemben zajlik, de lassú a növekedés. Szerintük a pénzügyi szektorra áthárított terhek miatt kevesebbet hiteleznek a bankok, ezért kevesebb a beruházás, beruházás nélkül pedig nincs növekedés, munkahelyteremtés.
A magyar kormány azonban meg akarja osztani a terheket – többek között a jelentős nyereséget termelő bankszektor bevonásával. Az IMF gazdasági-elméleti síkon gondolkozik, míg a magyar kormány szerint társadalompolitikai leágazásai vannak a történetnek - magyarázta a hiteltárgyalásokért felelős miniszter. A kormánynak nem közgazdász professzorokból kell állnia, hanem olyan emberekből, akik a társadalmi leépülést meg tudják akadályozni. "A társadalmi béke mégiscsak egy olyan szempont, amit egy kormánynak mérlegelnie kell olyankor, amikor döntéseket hoz" - mondta.
A tárgyalások, és a világgazdasági helyzet alakulásának különböző forgatókönyveiről szólva Varga Mihály elmondta: a kormánynak minden helyzetre fel kell készülnie, többek között arra "ha Spanyolország nem tudja bankrendszerét konszolidálni, vagy az IMF-hez kényszerül fordulni mentőhitelért".
Hangsúlyozta: "ezekkel a forgatókönyvekkel tisztában vagyunk. A kormány a helyén van, a tárgyalások folynak, és minden helyzetre fel tudunk készülni" – tette hozzá.
Magyarország gazdasági kilátásairól szólva úgy fogalmazott: Magyarország középtávon, 3-5 éves időtávlatban vissza tudja építeni azon kapacitásait, amelyeket az elmúlt években elvesztett. Ezáltal fel tud zárkózni azokhoz a visegrádi országokhoz, amelyek között korábban "éltanuló" volt – mondta.

Címkék: Gazdaság-EU-IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: