Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Immun terápiával gyógyítható lesz a leukémia?

Immun terápiával gyógyítható lesz a leukémia?

Egy új, kísérleti fázisban lévő kezelés, amely az immun rendszert célozza meg, reményt ad a legtöbbször halálos kimenetelű leukémia kezelésére - számol be az előzetes eredményekről a Health Day. Az adoptív T-sejt terápia azonban egyelőre nem elérhető, csupán kutatási területen kísérleteznek vele.

A kísérleti vizsgálatba a kutatók mindössze 5, b sejtes akut lymphoblastos leukémiában, a vér és a csontvelő daganatos megbetegedésében szenvedő pácienst vontak be. A betegség nagyon gyorsan halad előre, s kezelés nélkül a betegek néhány héten belül életüket veszíthetik. Egyesek számára megfelelő kezelés lehet a kemoterápia, ugyanakkor másoknál sokszor visszatér a betegség. Ilyenkor már csak a csontvelő-átültetés segíthet, majd újabb kemoterápia.

Amikor azonban a betegség kiújul, gyakran ellenáll mind a kemoterápiás, mind pedig a gyógyszeres kezeléseknek - magyarázta Dr. Renier Brentjens, onkológus, aki ezért egy új megközelítést alkalmazott kísérleti vizsgálatában.

A páciensek immun rendszeréből, pontosabban a vérükből eltávolították a T-sejteket, majd genetikailag úgy módosították azokat, hogy úgynevezett kiméra antigén receptorokat nyerjenek ki, amely segít a T-sejteknek felismerni a leukémia támadását és elpusztítani a káros sejteket.

Az öt beteg kemoterápiás kezelést követően kapta meg az új kezelést. Nyolc nap elteltével az öt páciens közül négynél gyógyulást tapasztaltak. Négy betegnél emellett csontvelő átültetést végeztek, a javulást nem mutató betegél azonban szívproblémák és más egészségügyi betegségek miatt ezt nem tudták kivitelezni. Az adoptív T-sejt terápia azonban egyelőre nem elérhető kezelés, csupán kutatási területen lehet vele kísérletezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: