Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Október 31. 10:50, kedd | Helyi
Forrás: kemöh

Indulhat a Mária Valéria Bike!

Indulhat a Mária Valéria Bike!

Esztergom és Párkány közösen nyújtott be pályázatot és nyert el támogatást kerékpárkölcsönző rendszer fejlesztésre.

Elrajtoltak a magyar-szlovák határ menti térség uniós projektjei: megyénkben több beruházás valósul meg számottevő uniós támogatás segítségével, határon átnyúló együttműködés keretében. A nyertes projektekről – így az esztergomi kerékpár-kölcsönző rendszerről is – sajtótájékoztató keretében számolt be a Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és a megye országgyűlési képviselői.

Az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program a 2014-2020 időszakban a korábbi együttműködési program folytatása, amelynek célja – hasonlóan az elődjéhez - a magyar-szlovák térség fejlesztése. A neszmélyi Művelődési Házban tartott sajtótájékoztatón Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, az első pályázati felhívás keretében a pályázó szervezetek részéről szinte minden felsorolt tengelyen többszörös volt a túljelentkezés, a megvalósításra mintegy 67,5 millió EUR indikatív ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) keret áll rendelkezésre.

„Komárom-Esztergom megye jól szerepelt, hiszen 11 megyei települést érintő 18 db nyertes projekttel büszkélkedhetünk. Ennek köszönhetően 1,5 milliárd forint érkezik a megyébe” – mondta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, az Interreg program abban is úttörő, hogy a két ország közötti kapcsolatokat maximálisan erősíti – ezen a területen is be tudjuk bizonyítani, hogy együtt tudunk működni.

A program felhívására Esztergom és Párkány közösen nyújtott be pályázatot, amelyen jelentős összegű támogatást nyertek el az Esztergomban már négy éve működő kerékpárkölcsönző rendszer fejlesztésére, illetve a határon túli oldalon való kiépítésére. A több mint 146 millió forintos támogatásnak köszönhetően a városban további helyeken nyílik lehetőség biciklikölcsönzésre, növekszik a bringák száma, illetve a hagyományos eszközökön kívül elektromos verzió is elérhető lesz. Párkányban hat ponton épül ki kölcsönző-állomás, 90 dokkolóval. A beruházásnak köszönhetően a két város gyakorlatilag bármely frekventáltabb pontján biciklire pattanhatunk majd, és akár a határ másik oldalán is letehetjük azt. A régió két települése között így újabb „híd” épül, szorosabbá téve a térségi együttműködést.
A nyertes projektek támogatási intenzitása igen kedvező, hiszen a projektek teljes költségvetésének 85 százalékát az uniós támogatás (ERFA) adja, 10 százalék nemzeti önrészből, és 5 százalék pályázói önrészből valósulnak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.