Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Augusztus 24. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Ingyenes gyorsteszteket kapnak a diákok Szlovéniában

Ingyenes gyorsteszteket kapnak a diákok Szlovéniában

Ingyenes gyorsteszteket kapnak az általános és középiskolás diákok az új tanév megkezdése előtt Szlovéniában a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, a tesztelés önkéntes

- közölte kedden Tadej Ostrc, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

A tisztviselő elmondta: havi rendszerességgel minden általános és középiskolás diák rendelkezésére áll majd tíz, ingyenes öntesztelő készlet, az elsőket a jövő héten vehetik fel a tanulók a gyógyszertárakban.

A tárca döntése a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) illetékes munkacsoportjának javaslata alapján született meg. A NIJZ ajánlása alapján két forgatókönyv szerint kell eljárni. Amennyiben a járvány gyorsan terjed, de a többségnél nem okoz súlyos szövődményeket, csak azoknak kell letesztelni magukat, akik fertőzöttel érintkeztek vagy tüneteket észlelnek magukon. Ha azonban nő a súlyos lefolyású Covid-19-megbetegedések száma, az öntesztelést hetente legalább egyszer mindenkire ki kell terjeszteni, azokra is, akiknek nincsenek tüneteik.

Keddre 2280 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és három beteg halt meg. Kórházban 80 beteget ápolnak, közülük 12-en vannak intenzív osztályon.

A NIJZ legfrissebb adatai szerint a 100 ezer lakosra jutó új megbetegedések száma 14 nap alatt hattal, 878-ra csökkent, míg a 7 napos átlag 255-tel, 1508-ra nőtt.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 263 264-en kaptak védőoltást, közülük 1 220 849-en mindkét adagot felvették. Ez a teljes lakosság 60, illetve 58 százaléka. A harmadik, emlékeztető oltást 658 649-en adatták be maguknak, a jogosultak 31 százaléka.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.