Városlista
2023. március 26, vasárnap - Emánuel

Hírek

2023. Március 08. 09:26, szerda | PR
Forrás: (x)

Ingyenes jogi tanácsadás: Hol a csapda?

Ingyenes jogi tanácsadás: Hol a csapda?

Mindannyian jól ismerjük a mondást, mely szerint “nincs ingyen ebéd”. Ez alapján tehát, bár jól hangzik, hogy valami ingyenes, mégis legyünk óvatosak.

A jog labirintusában könnyű eltévedni, és az útbaigazításhoz célszerű egy képzett Ügyvédtől, jogásztól jogi tanácsadást kérni. Ha pedig a fent említett szakember még ingyenes jogi tanácsadás szolgáltatást is biztosít, úgy érezhetjük, hogy hatalmas szerencsénk van. Na de tényleg így van?

Pro bono

Először is tisztázzuk mit is jelent a pro bono, vagyis ingyenes jogi tanácsadás. „A pro bono, illetve a pro bono publico egy latin kifejezés, ami szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy a közjóért. Általában olyan esetekben használják, amikor valaki ingyenesen vállal el egy feladatot, illetve munkát annak érdekében, hogy az adott közösséget segítse.” Tehát ez a fajta szolgálat a közösséget hivatott segíteni, térítésmentesen.

Meddig ingyenes?

Amikor ingyenes jogi tanácsadás szolgáltatást ajánlanak, több ok is lehet a háttérben. Az egyik, hogy tényleges jótékonysági, közszolgálati céllal teszik. Ez a legkedvezőbb eset, a TASZ, és a megyeszékhelyekhez tartozó Gyermekjóléti vagy Családsegítő központok gyakran biztosítják ezt. A másik eset, hogy promóciós céllal történik. Ilyenkor célszerű elolvasnunk minden részletet, hogy kiderüljön, meddig terjed az ingyenes jogi tanácsadás hatóköre. Ugyanis könnyen belefuthatunk olyan esetekbe, amikor a folyamat eleje ingyenes, aztán a folytatás viszont már súlyos összegeket vesz igénybe. Belefutottunk már abba, hogy egy havidíjas szolgáltatást ingyenesen próbálhattunk ki az első pár napig/hétig/hónapig, aztán mikor már el is felejtettük, hogy kipróbáltuk, elkezdte levonni a kártyánkról az előfizetés díját? Na pontosan ilyen esetek fordulhatnak elő itt is. Mindenképp győződjünk meg arról, hogy az ingyenes jogi tanácsadás az ügymenet végéig tart.

A minőséget bizony meg kell fizetni.

Továbbá gyakran előfordul, hogy ingyenes jogi tanácsadás esetén az ügyfélben túlteng a hála, és csökkennek az elvárásai, hiszen nem fizet a szolgáltatásért. Hajlamosak vagyunk megbocsátóbbak lenni az esetleges hibák, hosszú várakozás, egyéb fennakadások esetén, ami jellemileg pozitív, viszont a jog világában ezek súlyos problémákhoz vezethetnek. Ahol fizetünk a szolgáltatásért, ott viszont jogosan várhatjuk el a minőségi, pontos szolgáltatást. Tehát bármennyire is jól hangzik az ingyenes jogi tanácsadás, az örökérvényű törvény itt is fennáll: a minőséget meg kell fizetni. Míg ingyenes szolgáltatás esetén örülhetünk annak, ha találunk egy szakembert, addig fizetős szolgáltatás igénybevételekor a Szerzi Ügyvédkereső rendszere ajánlja a megfelelő Ügyvédet.

Szerzi online jogi tanácsadás

A Szerzi platform ugyan nem kínál ingyenes jogi tanácsadást, viszont garantálja, hogy a platformon regisztrált, Magyar Ügyvédi Kamaránál ellenőrzött ügyvédek által nyújtott jogi tanácsadás minőségi lesz és az ügy teljes egészét végig kíséri a határidőket is betartva. A megfelelő Ügyvéd megtalálásában pedig a rendszerbe épített ügyvédkereső szolgáltatás tud segíteni, ahol 18 jogi kategória alapján választhatja ki a megfelelő szakembert. A szolgáltatás költségei tervezhetők, jelenleg egy 20 perces tanácsadás ára bruttó 7000Ft.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 09:33, szerda | PR

Ki lehet koszorúslány az esküvőn?

Egy esküvő akkor tökéletes, ha jelen van minden olyan személy, akihez az ifjú pár kötődik. Természetesen a vendégek között a koszorúslányok töltik be a legfontosabb szerepet, hiszen nagyon sok múlik rajtuk az esküvőn.

2023. Március 19. 09:25, vasárnap | PR

A napelem inverter teljesítményét befolyásoló tényezők

A napelem inverter egy olyan elektromos eszköz, amely a napelemrendszer által termelt egyenáramot alakítja át az otthon vagy ipari elektromos hálózat számára alkalmas váltakozó árammá.

2023. Március 19. 09:24, vasárnap | PR

Szürkehályog műtét utáni lábadozás: mire számíthatok?

A szürkehályog, azaz a szemlencse elhomályosodása műtéti úton szüntethető meg. Mivel a szemlencse nagyon fontos szerepet játszik az éleslátásban, ezért ezt a műtétet mindenképpen érdemes megfontolni.

2023. Március 17. 10:41, péntek | PR

Digitalizáld vállalkozásodat epénztárgép és NTAK segítségével

Magyarországon is egyre elterjedtebb az ePénztargép használata, amelyekhez NTAK szoftver is rendelhető. Az NTAk szoftver ingyen is elérhető a vállalkozások számára, ha egy komplett csomagot választunk.