Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Március 08. 09:26, szerda | PR
Forrás: (x)

Ingyenes jogi tanácsadás: Hol a csapda?

Ingyenes jogi tanácsadás: Hol a csapda?

Mindannyian jól ismerjük a mondást, mely szerint “nincs ingyen ebéd”. Ez alapján tehát, bár jól hangzik, hogy valami ingyenes, mégis legyünk óvatosak.

A jog labirintusában könnyű eltévedni, és az útbaigazításhoz célszerű egy képzett Ügyvédtől, jogásztól jogi tanácsadást kérni. Ha pedig a fent említett szakember még ingyenes jogi tanácsadás szolgáltatást is biztosít, úgy érezhetjük, hogy hatalmas szerencsénk van. Na de tényleg így van?

Pro bono

Először is tisztázzuk mit is jelent a pro bono, vagyis ingyenes jogi tanácsadás. „A pro bono, illetve a pro bono publico egy latin kifejezés, ami szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy a közjóért. Általában olyan esetekben használják, amikor valaki ingyenesen vállal el egy feladatot, illetve munkát annak érdekében, hogy az adott közösséget segítse.” Tehát ez a fajta szolgálat a közösséget hivatott segíteni, térítésmentesen.

Meddig ingyenes?

Amikor ingyenes jogi tanácsadás szolgáltatást ajánlanak, több ok is lehet a háttérben. Az egyik, hogy tényleges jótékonysági, közszolgálati céllal teszik. Ez a legkedvezőbb eset, a TASZ, és a megyeszékhelyekhez tartozó Gyermekjóléti vagy Családsegítő központok gyakran biztosítják ezt. A másik eset, hogy promóciós céllal történik. Ilyenkor célszerű elolvasnunk minden részletet, hogy kiderüljön, meddig terjed az ingyenes jogi tanácsadás hatóköre. Ugyanis könnyen belefuthatunk olyan esetekbe, amikor a folyamat eleje ingyenes, aztán a folytatás viszont már súlyos összegeket vesz igénybe. Belefutottunk már abba, hogy egy havidíjas szolgáltatást ingyenesen próbálhattunk ki az első pár napig/hétig/hónapig, aztán mikor már el is felejtettük, hogy kipróbáltuk, elkezdte levonni a kártyánkról az előfizetés díját? Na pontosan ilyen esetek fordulhatnak elő itt is. Mindenképp győződjünk meg arról, hogy az ingyenes jogi tanácsadás az ügymenet végéig tart.

A minőséget bizony meg kell fizetni.

Továbbá gyakran előfordul, hogy ingyenes jogi tanácsadás esetén az ügyfélben túlteng a hála, és csökkennek az elvárásai, hiszen nem fizet a szolgáltatásért. Hajlamosak vagyunk megbocsátóbbak lenni az esetleges hibák, hosszú várakozás, egyéb fennakadások esetén, ami jellemileg pozitív, viszont a jog világában ezek súlyos problémákhoz vezethetnek. Ahol fizetünk a szolgáltatásért, ott viszont jogosan várhatjuk el a minőségi, pontos szolgáltatást. Tehát bármennyire is jól hangzik az ingyenes jogi tanácsadás, az örökérvényű törvény itt is fennáll: a minőséget meg kell fizetni. Míg ingyenes szolgáltatás esetén örülhetünk annak, ha találunk egy szakembert, addig fizetős szolgáltatás igénybevételekor a Szerzi Ügyvédkereső rendszere ajánlja a megfelelő Ügyvédet.

Szerzi online jogi tanácsadás

A Szerzi platform ugyan nem kínál ingyenes jogi tanácsadást, viszont garantálja, hogy a platformon regisztrált, Magyar Ügyvédi Kamaránál ellenőrzött ügyvédek által nyújtott jogi tanácsadás minőségi lesz és az ügy teljes egészét végig kíséri a határidőket is betartva. A megfelelő Ügyvéd megtalálásában pedig a rendszerbe épített ügyvédkereső szolgáltatás tud segíteni, ahol 18 jogi kategória alapján választhatja ki a megfelelő szakembert. A szolgáltatás költségei tervezhetők, jelenleg egy 20 perces tanácsadás ára bruttó 7000Ft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.