Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás márciustól

Ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás márciustól

Március elsejétől ingyenes lesz az influenza és a pneumococcus elleni védőoltás. Az egészségügyi államtitkár szerint azért volt szükség a kormányrendelet módosítására, mert így többen hozzájuthatnak majd a védőoltásokhoz. Korábban az orvosok legfeljebb annyi pénzt kérhettek el, amennyibe az oltóanyag került. Az intézkedéstől azt remélik, hogy kisebb lesz a járvány Magyarországon.

A rendeletmódosítás szerint március 1-től nem kérhetnek pénzt a háziorvosok az influenza és a pneumococcus elleni védőoltások beadásáért. Az egészségügyi államtitkár is azt reméli, így többen juthatnak hozzá az oltóanyaghoz.

A pneumococcus egy kötelezően ajánlott oltás, ebben az esetben a szociális helyzetre való tekintettel és a járványügyi védekezés érdekében történt a módosítás - jelentette ki Szócska Miklós.

Az orvosok szerint még mindig van értelme védőoltást kérni, mert az influenzajárvány valószínűleg csak pár hét múlva tetőzik Magyarországon.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére közölte: elkészültek a döntést megalapozó anyagok, a cél az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása.

Az MTI annak kapcsán kereste az államtitkárságot, hogy a Népszabadság hétfőn azt írta: közös céget alapít a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a jelenleg influenzavakcinát gyártó Omninvest. A lap szerint vizsgálták egy új oltóanyagbázis létrehozását is, de az legalább 3-4 milliárd forintba került volna. A közös cégben a tervek szerint az állam többségi tulajdonrészét az MNV képviseli. A társaság működését négytagú bizottság felügyelné, amelybe a vagyonkezelő mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Omninvest delegálna egy-egy tagot - írta a lap.

Az államtitkárság ennek kapcsán közölte: 'a néhány évvel ezelőtti súlyos viták után' a minisztérium és az influenza elleni oldóanyag beszállítója is komoly lépéseket tett a transzparencia biztosítása érdekében. 'Az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása egy következő lépés lehet, amelyben az állam szerepvállalása is megfontolandó. Az ezzel kapcsolatos döntést megalapozó anyagok elkészültek' - olvasható az MTI érdeklődésére küldött közleményben.

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy Magyarországon a járványügyi védekezés a szakmával egyetértésben, szervezett módon folyik. Az oltóanyagok minősége - nemzetközi kitekintésben is - kiváló, szállításuk zavartalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.