Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2021. Augusztus 18. 11:10, szerda | Helyi
Forrás: MTVA

Ingyenes lesz idén a Mesterségek Ünnepe

Ingyenes lesz idén a Mesterségek Ünnepe

Mintegy 800 mester látványműhelyeivel várják a látogatókat augusztus 20-22. között, a Budai Várnegyedben a 35. Mesterségek Ünnepén.

A Kárpát-medence kézműves közösségének színe-java képviseli magát idén is augusztus 20-tól, három napon keresztül a Mesterségek Ünnepén a Budai Vár történelmi környezetében.

Az iparművészek és hagyományőrzők célja, hogy élményszerűen, látványműhelyben mutassák be a tradicionális magyar szakmákat a látogatóknak. A népi mesterségek fortélyait így első kézből ismerheti meg a közönség, akik szabadon bekapcsolódhatnak az alkotás folyamatába.

Idén a vadászat és halászat lesz a kiemelt téma, így az ezekhez kapcsolódó tevékenységek kerülnek a fókuszba.

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

A kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepéről Igyártó Gabriella, a rendezvény igazgatója mesélt részleteket.

"Minden évben van egy kiemelt témánk. A látogatók idén megismerkedhetnek a vadászat és halászat köré csoportosuló foglalkozásokkal, így a késes, bőrműves, szaru- és csontfaragó szakmákkal, de a halászháló-készítés mesterfogásaiba is bepillantást nyerhetnek. A Kapisztrán tértől egészen a Mátyás Templomig sorakoznak a kiállítók. Újdonság még, hogy idén először ingyenesen lesz látogatható a fesztivál, ezzel is támogatva elsősorban a családokat, akik gyerekekkel érkeznek a rendezvényre” – emelte ki Igyártó Gabriella, a Mesterségek Ünnepe igazgatója a NYÁR 21 műsorában.

A közel ezer magyar mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is. Idén a türk nyelvű országokból érkeznek résztvevők a fesztiválra: Törökország, Kirgizisztán elismert mesterei jönnek el és mutatják meg tudásukat és értékeiket.

A Koreai Kulturális Központ jóvoltából dél-koreai kézművesek is érkeznek, akik a papírfonás, épületfestészet és a foltvarrás technikáiba avatják be a közönséget – tette hozzá az igazgatónő.



A zenei programokról és kiállításokról az esemény hivatalos weboldalán és Facebook-oldalán tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Borítókép: Mesterségek Ünnepe/Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 12:41, kedd | Helyi

Művészeti alkotást karácsonyra

Az esztergomi Vármúzeumban jártunk, ahol nemrég nyílt meg a IX. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár.

2021. December 07. 08:40, kedd | Helyi

Nincs december közutas gyermekrajzpályázat nélkül

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg „Álomút” címmel országos gyermekrajzpályázatát a Magyar Közút Nonprofit Zrt. általános iskolás gyerekeknek.

2021. December 07. 08:19, kedd | Helyi

Jövőre megkezdődhet a lepencei strand felújítása

A Dunakanyar legszebb panorámájú, közkedvelt strandfürdője 2023 végére megújulhat,nemrég ugyanis kiírták a felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, melynek leadási határideje 2022. január 10.

2021. December 06. 14:46, hétfő | Helyi

Dolgozz velünk Esztergom egyik legjobb szállodájában!

A Continental Group üzemeltetésében működő Portobello Wellness & Yacht Hotel Esztergom belvárosában, csendes, nyugodt környezetben található, a Prímás-szigeten a Kis-Duna partján.