Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. November 20. 07:59, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Ingyenes marad a Bástya-parkoló, összehangolják a busz- és a vonatközlekedést

Ingyenes marad a Bástya-parkoló, összehangolják a busz- és a vonatközlekedést

Ingyenes marad a Bástya-parkoló, összehangolják a helyi buszjáratokat a vonatközlekedéssel, a Pilisi Bioszféra Rezervátumhoz csatlakozik Esztergom, 200 szelíd gesztenyefa kerül a közterületekre egy Alapítvány jóvoltából

– egyebek között ezekről döntött Esztergom képviselő-testülete november 19-i rendes ülésén.

A testületi ülésen Romanek Etelka polgármester, Stámusz Andrea és Juhász István képviselők nem tudtak részt venni, az ülést Bánhidy László alpolgármester vezette. A meghirdetett napirendi pontok mellé további 20 sürgősségi indítványt vettek napirendre a képviselők.

December 1-től változik a helyi autóbuszjáratok menetrendje, miután a képviselő-testület – figyelembe véve a beérkezett lakossági visszajelzéseket – úgy döntött, hogy az 1-es és 11-es járatok esetében kéri a változtatást a szolgáltatótól. Decembertől ennek megfelelően összehangolják a vonatok indulási/érkezési idejét az autóbuszjáratokkal. A menetrend az alábbi módosításokkal december 1-én lép életbe.

A képviselők döntöttek a 2015. évi költségvetési rendelet módosításáról, továbbá a működtetésből fakadó költségvetési előirányzat-átcsoportosításáról, továbbá a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásának alapján a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításáról.

Napirenden a parkolás, felújítják a víziközműveket, együttműködés A Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztikai tanszékével

Továbbra is ingyenes marad a Bástya-parkoló néven ismert városközponti terület. Esztergom önkormányzata még tavasszal döntött úgy, hogy a díjmentessé teszi a várakozást a területen 2015. december 31-ig. A birtokvédelmi perben is érintett terület a mostani döntés szerint 2016. március 31-ig díjmentes parkolási övezet marad.

Szintén a parkolással kapcsolatos, de külön sürgősségi napirendként tárgyalt pont értelmében az Önkormányzat új közszolgáltatási szerződést köt 2016. január 1-től. Ennek értelmében a parkolási díjakból az Önkormányzatot illető nyereséget az önkormányzat utasításai szerint közvetlenül az útfenntartásra fordítja.

A képviselők elfogadták az ÉDV Zrt. fejlesztési tervjavaslatát az esztergomi, esztergom-kertváros-i és pilisszentléleki vízi közművek - csatorna vezetékek, aknák, átemelő szivattyúk – javításának, cseréjének ütemtervét.

A testület módosította a helyi építészeti örökség védelméről szóló rendeletét, továbbá jóváhagyta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Urbanisztikai Tanszékével kötendő megállapodást. Az együttműködés célja az Önkormányzat és az Egyetem tartós együttműködése Esztergom város jövőképének kutatásában. Ez alapján a Felek közösen tevékenykednek azon, hogy a város professzionális tervezői háttérrel tudja megvalósítani város szintű fejlesztéseit. Ennek érdekében az Önkormányzat rendszeresen lehetőséget biztosít az Egyetem diákjainak a városban történő megjelenésre, egyetemi tantárgyak keretében tervezési feladatok elvégzésére, kiállítások, kerekasztal-beszélgetések rendezésére. Az Önkormányzat elő kívánja segíteni az Egyetem tanulói számára a város történetének, értékeinek és problémáinak minél alaposabb megismerését. Az Egyetem a város felmerülő urbanisztikai, városépítészeti és építészeti problémáinak megoldásában nyújt segítséget az Önkormányzatnak, urbanisztikai, városépítészeti kutatásokkal, tervezési feladatok előkészítésével, szakmai véleményezéssel és szakértői tevékenységgel.”

A képviselők döntöttek a Féja Géza Közösségi Ház kérelméről is: ez alapján a gondnoki és technikusi feladatokat eddig megbízási szerződéssel ellátó munkatárs mostantól főállásban, teljes munkaidőben látja el feladatait. A testület jóváhagyta az Esztergomi Fénysugár Oktatási és Nevelési Alapítvány kérelmét, és 100 ezer forinttal járul hozzá az Alapítványon keresztül az esztergomi Babits Mihály Általános Iskola tantestületének ahhoz, hogy részt tudjanak venni szekszárdi testvérvárosuk által Babits Mihály születésének évfordulója alkalmából rendezett kulturális programokon Szekszárdon.

A testület köszönettel fogadta el a Szeretet és Gondoskodás a Természetért Alapítvány által felajánlott 200 darab iskolázott szelídgesztenyefát (Castanea sativa), amelyek a város azon közterületeire kerülnek kihelyezésre, ahol korábban az elöregedett, veszélyes fák kivágásra kerültek.

A képviselők döntöttek továbbá egy, a SZIM telepen található (17796/3 hrsz.) ingatlan versenytárgyalásának elbírálásáról. A döntés értelmében a kivett beépítetlen terület megnevezésű, 2500 m2-es ingatlanrészt az Esztergomi Szerszámgépgyár Kft. 17.20.000 forint + ÁFA vételárért vásárolta meg.

Döntés született továbbá arról – a testület előtt korábban már megfordult, de az illetékes bizottság által csak most véleményezett – megállapodásról, amely szerint Esztergom Városa a Pilisi Bioszféra Rezervátum átmeneti zónájába a zóna bővítése kapcsán Esztergom város teljes közigazgatási területe legyen besorolva.

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjaként a képviselők döntöttek arról, hogy Esztergom kezdeményezi a belügyminiszternél a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény módosítását úgy, hogy e törvény 62. § (4) bekezdése egészüljön ki az alábbi szövegrésszel:
"A településrészi önkormányzat tagjainak arányánál az 58. § (1) bekezdésében foglaltaktól el lehet térni."
A kérelem egy olyan, a helyi településrészi önkormányzatokra vonatkozó, nem egyértelmű szabályozás módosításra irányul, amely országszerte több település részönkormányzati testületét érinti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.