Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2011. December 07. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Egészségügyi panasz esetén a gyógyulás lehetőségeiről a magyarok nagyobb része beszél gyógyszerésszel, mint az európai átlag.

Legtöbben orrdugulás, köhögés, torokfájás és megfázás esetén fordulnak tanácsért gyógyszerészhez. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 51 országban, köztük Magyarországon végzett felmérése.

Sok múlik a gyógyszerészeken a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikai eladásánál. Az emberek egy része ugyanis nem csak orvoshoz fordul egészségügyi panaszával, hanem megkérdez gyógyszerészt is. Sőt, jó néhányan csak patikussal beszélnek a bajról és gyógyításáról. Viszonylag magas azok aránya, akik egyes panaszok esetén nem kérnek segítséget sem orvostól, sem patikustól – mondta Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.

Konkrét márkájú gyógyszert a válaszadók legmagasabb aránya asztmánál, diabétesznél és fejfájásnál, szénanáthánál vagy allergiánál kért. Panaszonként, illetve betegségenként változik, hogy a megkérdezettek ismert, esetleg megszokott márkájuk miatt mentek patikába vagy általában kerestek valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt a jobbulás érdekében. A legtöbben általában kerestek valamilyen szert influenza, torokfájás, izületi fájdalmak, reuma továbbá köhögés, magas koleszterin szint, valamint megfázás esetén.

A felmérés szerint az esetek nagyobb részében, 25-50 százalékában valamilyen konkrét márkájú gyógyszert javasolt a gyógyszerész. További 7-47 százalék az olyan beszélgetések aránya, amelyek során a patikus bizonyos terméktípust ajánlott.Gyógyszer mellett a patikusok felvetették a gyógyulás egyéb módját is, az étrend megváltoztatását, tornát vagy pihenést. Érdemes összehasonlítani a magyar mutatókat a nemzetközi helyzettel. Ha megnézzük 28 európai ország adatait, akkor nálunk az európai átlaghoz képest többen fordulnak gyógyszerészhez, hogy panaszaik kezelésére ajánljon valamit.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.