Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2011. November 23. 15:45, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Inkább meghalnak?

Inkább meghalnak?

A férfiaknál ritkán jelentkező emlőrák során a leggyakrabban alkalmazott daganatellenes gyógyszerkészítményt a betegek a mellékhatások miatt gyakran nem szedik.

Állapították meg kutatók az Annals of Oncology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az emlő rosszindulatú daganatos folyamata férfiaknál ritka betegség, felismerése gyakorta nehezebb, mint nők esetében és kezelése sem könnyebb. A nemzetközi statisztikák szerint az emlőrákesetekből minden századik fordul elő férfibetegen világszerte, de ez azt jelenti, hogy az amerikai szakorvosok az Egyesült Államok területén évente 2500 új esettel találkoznak. A vizsgálatok szerint a férfi betegek emlőrákja lényegesen többször hormonfüggő, mint a nőké. Ennek megfelelően a betegek gyakrabban szorulnak hormonellenes gyógyszerre, főként a világszerte leggyakrabban alkalmazott Tamoxifenre, ám a tanulmány szerint ezt a mellékhatások miatt minden ötödik beteg elhagyja. Csaknem valamennyi emlőrákos férfi beteg hormonreceptor-érzékeny daganatban szenvedett, gyógyszermellékhatásról 53 százalékuk számolt be.

Az emlőráksejtek bizonyos hányada a női nemi hormon, az ösztrogén hatására növekszik. A hormon hozzákötődik e sejtek ösztrogénreceptorához. A Tamoxifen úgy bomlik le a szervezetben, hogy ugyancsak a receptorhoz kötődik, így megakadályozza az igazi hormon odatapadását, ezzel gátolva a daganatsejteknek a növekedését. A férfi betegek által tapasztalt mellékhatások között szerepeltek hőhullámok és szexuális zavarok, súlygyarapodás, véralvadási zavarok, depresszió és rossz alvás.

Sokszor olyan erőteljesen, hogy a betegek úgy határoztak, elhagyják a szert. Sharon Giordano és munkatársai feltételezik, hogy a nemkívánatos hatások a gyógyszer hormonális tulajdonságai következtében ilyen gyakoriak, és hangsúlyozzák, hogy olyan készítményre volna szükség, mely gátolja a daganat növekedését, de nincs hormonhatása, és ezért nem okoz a férfibetegeknek ilyen sok panaszt.

Címkék: tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 18:28, csütörtök | Belföld

Comic Con őrület Budapesten: Rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese.

2024. Május 23. 18:01, csütörtök | Belföld

Újraválasztották a 12 éve hivatalban lévő IPOSZ elnököt, Németh Lászlót

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ma tartotta meg XLII. Tisztújító Közgyűlését, ahol titkos szavazás keretében döntöttek a következő tisztségviselőkről.

2024. Május 23. 15:23, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország jól példázza, hogy milyen előnyökkel jár a kelet-nyugati együttműködés

Magyarország kiváló példája annak, hogy milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés, és hazánk ebben a folyamatban a jövőben is szeretne az élen járni

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a