Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 26. 07:53, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Iskolai végzettségek teljes elismerésére szólította fel a visegrádi országokat egy esztergomi diplomás

Iskolai végzettségek teljes elismerésére szólította fel a visegrádi országokat egy esztergomi diplomás

Nyílt levelében egymás állampolgárai iskolai végzettségének kölcsönös teljes körű elismerésére szólította fel a visegrádi országok (V4) kormányait egy diplomás esztergomi fiatalember.

Mindez olvasható a Felvidéki Magyarok című magyar nyelvű szlovákiai elektronikus folyóirat idei második számában.

"Országaink keresztény gyökerekkel rendelkeznek, így meggyőződésem, hogy Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország lakosai is nagy örömmel és jóleső érzéssel fogadnák, ha a visegrádi csoport bölcs politikusai megállapodnának az egymás iskolai végzettségének elismeréséről" - írta ifj. Szilas László.

Az esztergomi férfi azután határozta el a nyílt levél megírását, hogy a magyar és szlovák oktatási rendszer különbözősége miatt a révkomáromi Selye János Egyetem dékánja nem engedélyezte számára a pedagógiai kisdoktori cím megszerzését.

A cikk szerzője, Szűcs Dániel rámutatott, hogy a kérdés kétségkívül európai szintű problémát feszeget, hiszen az egyik legfontosabb uniós alapelvet érinti, mégpedig a személyek és a munkaerő szabad áramlásának alaptételét.

A magyar fiatalember nemcsak a visegrádi négyek kormányfőinek, hanem a közélet és a média széles körének elküldte a felhívását. A címzettek közül sokan máris pozitív fogadtatásban részesítették a kezdeményezést. "A támogatók között van Fónagy János államtitkár éppúgy, mint Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Szlovákiából támogatásáról biztosította a kezdeményezést mások mellett Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának alelnöke, Helena Mezenská, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának képviselője, vagy éppen Jozef Jakab professzor, a szlovák Akkreditációs Bizottság alelnöke. Csehországból Libor Roucek euópai parlamenti, illetve Nina Nováková cseh parlamenti képviselő" - írta a cikk szerzője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT