Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2021. Szeptember 03. 14:51, péntek | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Ismét indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben

Ismét indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi és budapesti erdészete idén ősszel is szarvasbőgés-túrákra invitálja az érdeklődőket.

A nagy népszerűségnek örvendő, a kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak.
Az erdőjárók szarvasbőgés idején érzékelhetik a legkönnyebben a vadon élő állatok jelenlétét. A gímszarvasbikák nászuk időszakában változatos hangú és erejű, más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással. Az imponálni akaró, a párkereső, a háremét védő, fajtársaikat elriasztani akaró bikák eltérő hangokkal hozzák társaik tudomására szándékaikat, de az alkonyattól erősödő bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és vérmérsékletéről is árulkodik.
A nászidőszakban a gímbikák ivarérett ünőket és teheneket terelnek kisebb csapatba, folyamatosan a háremük körül maradva éberen vigyázzák, hogy más hímek ne juthassanak annak közelébe. A felbukkanó vetélytársat először hanggal igyekeznek távoltartani, ha ez nem elegendő, akkor meg is vívnak vele, ami jól hallható agancscsattogással is jár. A küzdelem vesztese megfutamodik és a párzási időszak végéig keresi az újabb lehetőségeket, ezért is nevezik „kereső” bikáknak.
A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.
A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!

Visegrádi Erdészet

A túrnapok és találkozóhelyek:

szeptember 9.: Visegrád, Királykunyhói Vadászházzal szemben a parkolóban
szeptember 13.: Visegrád, Mogyoróhegy, Bobpálya parkoló
szeptember 21.: Dömös, Vadfaló Étterem előtt
szeptember 23.: Pilisszentkereszt, Dobogókői kis parkoló (első parkoló)
A találkozó időpontja: minden túranapon és helyszínen 17:30
A túra időtartama: 2 óra
A túra hossza: 4-5 km
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő: felnőtt: 2.000 Ft, 14 év alatti gyerek: 1.000 Ft.
Jelentkezés: e-mailen keresztül a feher.adel@pprt.hu címre, telefonszámot is megadva, legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.

Alkalmanként legfeljebb 25 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Budapesti Erdészet

A túranapok:
szeptember 21., 23.,24.,25.,26.,27.,29., 30.​
október 1., 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
A találkozó helye, ideje: a Budakeszi Vadaspark parkolója, 16:45
A túra hossza: 2-3 km
A túra időtartama: 2 óra
Jelentkezés és fizetés 2021. szeptember 10-től lehetséges a www.erdeifutas.hu oldalon
Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa, távcső

Alkalmankét legfeljebb 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Fotó: Szekeres János

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 09:54, hétfő | Helyi

IDÉN IS MEGNYÍLIK A MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án (szombaton), 18:00 órakor nyitja meg az Eurohíd Alapítvány szokásos évi adventi kiállítását X. Művészet Esztergomért címmel a Kapcsolatok Házában, 34 művész részvételével.

2022. November 28. 09:48, hétfő | Helyi

Alapítványokat is támogat a Richter a térségben

Dorogon és környékén évek óta támogat alapítványokat a Richter Gedeon Nyrt. – erről beszélgettünk Garai Zoltánnal, a dorogi gyáregység főmérnökével.

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.