Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 02. 07:16, hétfő | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem - fotó:illusztráció

Ismét vészriasztó-teszt Esztergom térségében

Ismét vészriasztó-teszt Esztergom térségében

Tavaly szeptember elsejével indult el a megyében a Monitoring és Lakosságriasztó rendszer, melyet a felső küszöb értékű veszélyes üzemek mellett szereltek fel. Ma úgynevezett morgató próba lesz.

Tavaly szeptember elsejével indult el a megyében a Monitoring és Lakosságriasztó rendszer, melyet a felső küszöb értékű veszélyes üzemek mellett található, Nyergesújfalu, Dorog, Esztergom-kertváros, Dunaalmás, Almásfüzitő településeken szereltek fel. A rendszer folyamatosan vizsgálja a levegőben található anyagok koncentrációját és azonnal jelez, ha a rendszerbe betáplált elemek bármelyike megjelenik a levegőben.

Az érzékelők jelzéseket küldenek a katasztrófavédelem megyei műveletirányítási ügyeletére, ahol a beérkezett adatok alapján megszólaltatják a szirénákat. Ez a rendszer annyival fejlettebb a korábbi lakosságriasztó rendszernél, hogy már nem csak hangjelzést képes közvetíteni, hanem élő és felvett szöveget is, így a lakosságtájékoztatás új módjára nyílik lehetőség.

A rendszert 2014 szeptembere óta havonta egyszer tesztelik, és a tesztelés folytatódik idén is. Február másodikán az úgynevezett morgató próba lesz, mely során elhangzik, hogy csökkentett üzemű próba jele hangzik el, majd egy rövid hangjelzés következik és a végén a tájékoztatás, hogy a próbának vége. A szirénák megszólalása csak a rendszer próbája, a lakosságnak ennek kapcsán teendője nincs.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT