Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. December 04. 08:33, kedd | Helyi
Forrás: KEMRFK

Iszik és vezet, így jár - plakátkampány

Iszik és vezet, így jár - plakátkampány

Plakátokkal hívja fel a figyelmet a megyei rendőrség az ittasan okozott balesetek megelőzésére. A hatóság december elsején indított kampányt, mely során számtalan helyen találkozhatunk a veszélyt jelző felhívásokra.

A Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Vértes Volán Zrt. valamint a Moriani Consulting Kft. támogatásával látványos plakát-kampányt indított az ittasan okozott közlekedési balesetek megelőzése érdekében. A három hónapon át tartó akció során helyi és helyközi buszjáratokra kihelyezett óriásplakátokon hívja fel a figyelmet az ittas járművezetés veszélyeire.

Komárom-Esztergom megyében idén január elseje és október 31. között az előző év hasonló időszakához képest kis mértékben ugyan, de emelkedett (+4 százalékkal; 2012-ben 398; 2011-ben 384) a személysérüléssel járó balesetek száma és az ittasan okozott balesetek számában is növekedés tapasztalható (2011-ben 48 volt, 2012-ben pedig 54).

Az ittas járművezetők száma kis mértékben ugyan, de csökkent (az előző évi 246-ról 235-re változott). Ittas járművezetés miatt a megyében 5603 főt sújtott közigazgatási bírsággal a rendőrség. Tavaly július elsejétől a közúti közlekedés szabályairól szóló 1988. évi I. törvény módosításával az alkoholos befolyásoltság alatt álló járművezetőkkel szemben már nem lehet szabálysértési eljárás kezdeményezni, hanem részükre közigazgatási bírságot kell kiszabni. A gépjárművezetők esetében közigazgatási eljárásban 100 ezer-200 ezer forint pénzbírságot kell megfizetnie a szabályszegő járművezetőnek. 0,5 mg/l érték fölött az elkövető már bűncselekményt valósít meg, amely büntető eljárást vont maga után. A kerékpárral főúton közlekedők esetében enyhébb az elbírálás, ugyanis esetükben 30 ezer-60 ezer forint a kiszabható bírság összege.

Az ittas gépjárművezetők és kerékpárosok potenciális veszélyt jelentenek a közlekedés többi résztvevőjére. Alkoholos befolyásoltság alatt romlanak a vezetői képességek, lassulnak a reflexek, megnő a reakcióidő. Mindezen körülmények megnövelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ennek érdekében dolgozta ki az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Vértes Volán Zrt. valamint a Moriani Consulting Kft. támogatásával a december elsejéén útjára indult Plakát-kampányt, melynek célja, hogy az ittas állapotban közlekedők számát jelentős mértékben csökkentse, és felhívja a figyelmet az ittas járművezetés veszélyeire.

A plakátok a Vértes Volán négy autóbuszán láthatók a következő 3 hónapban, emellett Esztergom és Dorog térségében további 5 óriásplakát látható a főutak mellett, illetve közintézményekben, szórakozóhelyeken kihelyezett plakátok segítségével is felhívja a figyelmet a jogkövető magatartásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.