Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Március 08. 08:47, kedd | Belföld
Forrás: MTI

ITM: még több magyar család kaphat támogatást a napelemes pályázaton

ITM: még több magyar család kaphat támogatást a napelemes pályázaton

A kormány célja, hogy minél hamarabb, minél több család és háztartás részesülhessen támogatásban, ezért megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét.

Ennek köszönhetően mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult, megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre igényelhető, vissza nem térítendő támogatást - jelentette be keddi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

KIemelték: a kormány azon dolgozik, hogy a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra, ezt segíti a tavaly ősszel meghirdetett lakossági pályázat is, amelynek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki. Ezzel a háztartások olcsó, saját maguk által termelt áramhoz jutnak, megőrizve és tovább erősítve a rezsicsökkentés eredményeit.
A magyar Helyreállítási és ellenállóképességi terv keretében meghirdetett felhívás a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendett, ezért a kormány megemelte az első ütem keretösszegét, így minden jogosult pályázó támogatáshoz juthat a közlemény szerint. Ehhez a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja a szükséges forrásokat a magyar családok számára, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság késlekedik a terv elfogadásával - tették hozzá.
Emellett meghosszabbodik a projektek megvalósítási határideje, a pályázóknak napelemes rendszer kiépítése esetén fél évvel, illetve fűtéskorszerűsítési beruházás megvalósításakor nyolc hónnappal több ideje lesz az energetikai fejlesztések megvalósítására. A szállítói előleg igénylésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésével pedig csökkennek a kivitelezők adminisztratív terhei, hogy minél előbb megkezdődhessen a nyertes háztartások korszerűsítése.
A benyújtott pályázatokról a következő hetekben születik döntés - közölte az ITM.

Címkék: napelem, pályázat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.