Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Április 03. 13:35, péntek | Helyi
Forrás: ITE

Itt a tavasz – hogyan válasszunk cipőt gyermekünknek?

Itt a tavasz – hogyan válasszunk cipőt gyermekünknek?

A cipőválasztás – különösen a kisgyermekeknél – komoly tanakodás elé állítja a szülőket, főleg a szezonváltásokkor:

milyen legyen a csizma, milyen tavaszi cipőt, szandált válasszunk gyermekünknek, engedjük-e, hogy papucsban járjon, és mikor van szüksége supinált cipőre? Körbejárjuk a témát!

Koronként más?
A cipőkérdés először akkor vetődik fel a szülőkben, amikor a gyermek megtanul járni. Ettől az időponttól kezdve a kicsik lába intenzívebb tempóban kezd el fejlődni, mint korábban, amikor még nem volt szükség rájuk. Ilyenkor sok szülő megijed, látván, hogy a kicsi sarka befelé dől és a talp középső része érinti a talajt. Pedig ez egy természetes velejárója a folyamatnak: ebben a korban még a lábak nagy terhelésnek vannak kitéve, a gyermek súlyához nem erősödtek hozzá, ez majd a rendszeres járás során megtörténik, aggódnunk tehát nem kell. Ugyanakkor már a kezdetektől nagyon fontos, hogy figyeljünk oda a gyermek lábára, és mindig a megfelelő gyerekcipőt válasszuk ki számára.

Milyen a jó gyerekcipő?
A legtöbb szülőben előbb-utóbb felmerül ez a kérdés, és mivel a gyermeküknek a legjobbat szeretnék megadni, általában a legdrágább cipők közül választanak, pedig nem mindig a legdrágább a legjobb. Néhány szempont, hogy ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet: nézzük meg a kérget, a talpat és a felsőrész anyagát! A talp ne legyen csúszós anyagból, ugyanakkor ne legyen túl nehéz és rugalmas, könnyen hajlítható, könnyű legyen. Különösen fontos ez a szempont, ha benti cipőt választunk, hiszen azt egész nap viseli a gyermekünk. A kéreg szintén elengedhetetlen, soha ne vegyünk olyan cipőt a kicsiknek, aminek nincs kérge! A kéreg stabilan tartja a sarkat, nem engedi egyik irányba sem dőlni. A cipő anyag pedig, ha lehet, legyen valódi bőrből, hiszen ebbe nem izzadnak bele a lábak, és az sem mindegy, hogy egész nap milyen anyaggal érintkezik a kicsik bőre.
Ha mindezen szempontokat figyelembe vettük a cipő kiválasztásánál, akkor ki kell választanunk a megfelelő méretet. Ez a nagyobb gyerekekkel már könnyen megy, hiszen meg tudják mondani, nyom-e valahol a cipő vagy kényelmes-e. A kicsiknél nehezebb a helyzet. Éppen ezért válasszunk olyan gyermekcipőt, amelynek az elülső része kellően széles és kényelmesen elfér benne a kicsi lába, és legyen kellően magas, főleg, ha magas a gyermek lábfeje.

Az egészséges lábakért tehetünk is!
Szülőként mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a gyerekeink lábai egészségesen fejlődjenek. Nyáron legyenek a gyerekek sokat mezítláb az udvaron, elsősorban egyenetlen talajon (fűben és ne betonon). Iktassuk be a napi programunkba a lábak tornáztatását, amit próbáljunk játékos formában végrehajtani, nehogy ellenállást váltson ki a gyermekünkből.

Mikor kell a supinált cipő?
És végül a szülők örök dilemmája: mikor van szüksége gyermekünknek supinált kialakítású cipőre? A supinált cipők kialakításuknál fogva mesterségesen megemelik a talp belső boltozatát, amely így a helyes pozícióba áll be. Erre a kialakításra csak azoknak a gyerekeknek van szükségük, akiknek túl lazák az izmai vagy ha túlsúlyos a gyermek, ami miatt a boltozat deformálódása várható. Egészséges gyermeknél, és túl fiatal korban teljesen felesleges, sőt kifejezetten káros is lehet, mivel ez esetben az izmokat nem készteti folyamatos mozgásra, és emiatt nem erősödnek meg az izmok természetes módon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.