Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Március 20. 11:17, hétfő | Helyi
Forrás: ITE

Itt a tavasz, kertészkedjünk!

Itt a tavasz, kertészkedjünk!

Mivel egyre jobbra fordul az időjárás, elkezdhetünk a kertészkedési előkészületeken gondolkodni, sőt vannak olyan magvak, amelyeket már ebben az időszakban is a földbe tehetünk.

Alapos előkészületekkel és tervezéssel elejét vehetjük annak, hogy a tavasz beálltával minden kerti munka egyszerre zúduljon a nyakunkba. Ne feledjük: az enyhe idő beköszöntésével – főleg sok napsütés és megfelelő csapadékmennyiség esetén – a természet egy szempillantás alatt felébred! Kertünk növényei is hamar magukhoz térnek és csak a kellő időben, szakszerűen végzett kerti munkálatokkal biztosíthatjuk egész éves szemet gyönyörködtető fejlődésüket. Március derekán határozott léptekkel sorakoznak a kerti munkák egymás után legyen szó metszésről, gyeplazításról vagy éppen a föld tápanyag utánpótlásáról.

Mindenképpen tervezzünk!

A téli meleg szobából udvarunkra kitekintve megálmodott kertalakítást márciustól tehát elkezdhetjük megvalósítani, ám ennél a tevékenységnél is megkerülhetetlen az előzetes tervezés. Amennyiben alaposan és jól terveztünk, akkor kertünk egész évben arányos, átlátható, könnyen gondozható, és főleg letisztult formában szépíti meg mindennapjainkat.

Használjuk a szakkönyveket!

A tavaszi munkálatok megkezdésében nagy gyakorlattal nem rendelkezők sem állnak mankó nélkül. Kezdők és gyakorlati tapasztalattal rendelkezők előszeretettel forgathatják azokat a kertészeti kézikönyveket és szakkiadványokat, amelyek a legfontosabb kerti munkák mesterfogásait tolmácsolják számunkra, rendszerint közérthető formában. Családi tradícióból származó gyakorlati tapasztalat, vagy ábrákkal szemléltetett szakkönyv nélkül nehezen képzelhető el például az egyik legfontosabb tavaszi kerti munka: a metszés.

Metszés

A kerti munkák közül – még rendszerint a szántás utáni talajlazítás előtt – az egyik első feladat a metszés, melyet általában a télen elfagyott, elszáradt növényi részek levágásával kezdünk. Mivel a metszéssel egyben a növényeink jövőbeni sorsát alakítjuk, így nem mindegy, hogy az egyes növényeknél – mint a rózsák, gyümölcsfák, örökzöldek, szőlők, díszfák- és díszcserjék – milyen metszési módot alkalmazunk. Ez ugyanis az egyes növényfajtáknál más és más. Szerencsére a legjobb hazai online könyvesboltok és áruházak polcain megtaláljuk az idevágó legjobb szakirodalmat, melyek közül Peter Himmelhuber Metszés mindentudó című modern kiadványát kezdők és metszésben jártas kertészkedők is sikerrel forgathatnak.

Gyeplazítás

A gyeplazítás szintén az első kerti munkálatok egyike, amely nem keverendő össze az egyszerű gereblyézéssel. Erre is szükség van, hiszen a lazítás előtt az őszi faleveleket össze kell gereblyéznünk. Ezt követően végezhetjük el a gyeplazítást. A gyeplazítás a nyáron egészségesen fejlődő pázsit és fűvel borított területek esztétikusságának előfeltétele és persze elengedhetetlen ahhoz, hogy a fű töve levegőhöz jusson. Az alapos gyeplazítás néhány hét leforgása alatt szép gyepet eredményez.

Amiről még ne feledkezzünk meg: a tápanyag utánpótlás

A növények ültetése előtt és után kertünk talajának tápanyag utánpótlásról sem szabad megfeledkeznünk. A gyep fent említett gondozása után a gyümölcstermő- és dísznövényeinket is el kell látnunk hosszú hatástartamú műtrágyával vagy tápoldattal. A műtrágyázásnál természetesen szintén nem járhatunk el könnyelműen. Az adott növényfajtákhoz megfelelő összetételű műtrágyát kell választanunk. Az adagolásnál ajánlatos nemcsak követnünk a gyártó utasításait, de a könyvesboltok polcairól érdemes beszereznünk Kádár Imre A növénytáplálás alapelvei és módszerei című kézikönyvét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.