Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Július 16. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Itt az idő az ablakcserére!

Itt az idő az ablakcserére!

A nyár nem csak a nyaralások, hanem a lakásfelújítások ideje is, ilyenkor a régóta halogatott ablakcserére is sort keríthetünk.

A rosszul záródó nyílászárókkal ugyanis nem csak télen spórolhatunk és tarthatjuk bent a meleget, nyáron is sok előnyét élvezhetjük majd!

A hőszigetelt nyílászárók, műanyag ablakok és ajtók ma igen népszerűek, ami nem véletlen. Ma már egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy a hőszigetelés mennyire fontos, és a távozó hő akár 30%-áért is a nyílászárók tehetők felelőssé. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rosszul záródó nyílászárók cseréjére minél hamarabb sort kerítsünk, hiszen már az első télen jelentős megtakarítást érhetünk el ezzel. Ez pedig a fűtési költségek folyamatos emelkedése miatt, cseppet sem elhanyagolható kérdés.

Milyen a jó nyílászáró?
Mind a fa-, mind a műanyag nyílászáróknak vannak előnyei és hátrányai, melyeket célszerű mérlegelni, mielőtt döntünk egyik vagy másik típus mellett. A ma oly népszerű műanyag ablakok és ajtók melletti érv, hogy akár 50 évig is használhatóak úgy, hogy még karbantartanunk sem kell őket. Kifejezetten ajánlhatók az időjárásnak kitett helyekre, hiszen jól bírják az időjárás viszontagságait. Szintén a műanyag nyílászárók előnyére írható, hogy az évek múlásával sem romlik esztétikai tulajdonságuk úgy, hogy festeni, felületkezelni sem kell őket soha. Könnyen tisztán tarthatóak, és az évek múlásával sem vetemednek, mindig jól fognak záródni. És mindezek mellett még olcsóbbak is, mint a fa ablakok, ajtók. Nem véletlen, hogy a passzív házak esetében is műanyag ablakokat helyeznek az épületekre, annyi különbséggel, hogy ott hármas üvegezést alkalmaznak a még jobb hőtartás miatt.

A fa nyílászárók ezzel szemben drágábbak, néhány évente szükséges őket lefesteni, hiszen az időjárás nyomai meglátszanak rajtuk, könnyebben vetemednek, a hó és pára hatására pedig anyagukban „mozognak”, vagyis dagadhatnak és összeszáradhatnak, emiatt záródásuk nem mindig megfelelő. Éppen a fentiek miatt élettartamuk sem olyan hosszú, mint a műanyagoké, hiszen korhadhatnak, emiatt mindenképpen rövidebb élettartammal kell számolnunk. Természetesen esztétikailag egyetlen műanyag nyílászáró sem veszi fel a versenyt az élő fával, és mindenképpen tudnunk kell azt is, hogy a fa pórusain keresztül is szellőzik (éppen emiatt képes az anyaga is mozogni), míg a műanyag ablakok gyakorlatilag légmentesen zárnak, ami nem biztos, hogy minden háznál a megfelelő megoldás, gondoljunk csak például a vályogból készült házakra. Ezt hivatott kiküszöbölni egy nagyon modern technika, amely a műanyag vagy alumínium nyílászárók tokjaiba gyárilag beépített szellőző funkcióval kerül gyártásra, így a szellőzés kérdése is megoldható ma már a műanyag kivitelezésű ablakoknál is.

Bármelyik technológiai megoldás mellett döntünk is, a hőszigetelést tekintve mindenképpen jobban járunk, mint a régi és rosszul záródó ablakokkal, amelyek gyakorlatilag akadálytalanul engedik ki és be a hőt, jelentős fűtési költséget és hőt pazarolva.

Mielőtt belevágnánk az ablakok cseréjébe, mindenképpen tájékozódjunk az árakról is, hiszen jelentős összeg-különbségek lehetnek az egyes gyártóknál, forgalmazóknál. Mindig kérdezzük meg, hogy az ár tartalmazza-e a szerelési, bontási költségeket, vállalják-e a helyreállítást és a régi nyílászárók elszállítását. Ezek a körülmények is igen változóak lehetnek az egyes forgalmazóknál, így nekünk kell körültekintőnek lenni, hogy minden részletet előre tisztázzunk, mielőtt belekezdenénk a cserébe.

Címkék: ablak, csere, nyílászáró

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.