Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Április 06. 08:56, kedd | Belföld
Forrás: Biztonságportál

Itt tudhatja meg, hogy ellopták-e a Facebookról az adatait

Itt tudhatja meg, hogy ellopták-e a Facebookról az adatait

​A Facebook biztonsági incidense 533 millió profilt érintett. Most a Biztonságportál oldal megmutatja, hogy miként ellenőrizheti, hogy Ön is érintett-e az adatszivárgás által.

A napokban világszerte nagy port kavart a Facebook adatbiztonsági incidense, amelynek következtében 533 millió Facebook felhasználó adata került illetéktelen kezekbe, illetve vált elérhetővé egy hacker fórumon. A tényleges adatszivárgás nem mostanában következett be, mivel kiderült, hogy a szóban forgó adatbázis már 2020 júniusában is elérhető volt különféle alvilági oldalakon. Alon Gal, a Hudson Rock biztonsági cég műszaki igazgatója szerint elképzelhető, hogy az adattolvajok 2019-ben jutottak hozzá a "zsákmányukhoz" a közösségi oldal azóta már befoltozott egyik biztonsági résén keresztül.

A napvilágra került, lopott adatokat tartalmazó adatbázisban egészen pontosan 533.313.128 Facebook felhasználóval kapcsolatos adat találhatók köztük Facebook azonosítók (ID-k), nevek, nemek, helyinformációk, munkahelyek, kapcsolati állapotok, születési dátumok, telefonszámok és e-mail címek is. Ugyanakkor nem minden adatrekordhoz tartozik például e-mail cím, de a legtöbb esetben telefonszámok kerültek a nevek mellé.

A nyilvánosságra került adatok szerint 377.045 magyar profil is áldozatául esett a feketekalapos hackereknek.

Ki érintett?

A "Have I Been Pwned" nevű weboldal mögött lévő adatbázisba Troy Hunt üzemeltető feltöltötte a kiszivárgott adatokat, így már meg lehet tudni, hogy egy-egy e-mail cím érintett-e az incidensben. Ehhez csak az e-mail címet kell megadni, és a netes szolgáltatás gyorsan választ ad az érintettségre.

Fontos megjegyezni, hogy mivel nem minden profilhoz található e-mail cím a lopott adatbázisban, ezért, ha az e-mail cím alapján történő keresés azt az eredményt adja, hogy nincs probléma, akkor az még nem jelenti teljes bizonyossággal, hogy valóban megúsztuk az adatlopást. Az 533 millió profil közül "csak" 2,5 millióhoz tartalmazott a hackerek adatbázisa e-mail címet. Troy Hunt már dolgozik azon, hogy telefonszámra is lehessen keresést végezni, de egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a lehetőség mikor válik elérhetővé a weboldalán.

Fotó: haveibeenpwned.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.