Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Október 06. 04:35, péntek | Helyi
Forrás: közlemény

Izgalmas program a gátőrházban és vetélkedő Duna Múzeummal

Izgalmas program a gátőrházban és vetélkedő Duna Múzeummal

Mintaprojekt indult a Duna Múzeum gondozásában

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű mintaprojekt gyakorlati lebonyolítása kezdődött meg a Duna Múzeumban. A hat szakmai napból álló projekt első alkalmán a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola diákjai vettek részt, akik október 4-én reggel autóbusszal érkeztek Esztergomba, és mindjárt a gátőrháznál kezdték a napot.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tatai szakaszmérnökségének esztergomi gátőrházában előbb Molnár András szakaszmérnök érdekes előadását hallgathatták meg a gyerekek. Az alkalomra egy olyan nagyméretű makett is készült, amely segítségével számos vízépítészeti megoldást, műtárgy-típust, védekezési módot és gáttípust ismerhettek meg a diákok. Ezt követően Dávid Balázs gátőr tartott előadást és bemutatót a gátőrök feladatairól, életéről, mindennapjairól.

A délelőtt hátralévő részében a táti Duna-szakasz fejlesztésével, a töltésépítés hátterével és hatásával ismerkedhettek a diákok interaktív terepbejárás során. Az elméleti tudnivalók mellett a gyerekek megtanulták a gyakorlatban is, hogyan kell árvíz esetén homokzsákolni, illetve a szakemberek beszéltek a védekezési módszerekről, gáttípusokról. Az interaktív élményóra keretében a szakiskolások megnézhették az úgynevezett mérőhajót munka közben is, miközben sokat kérdeztek a jelenlévő szakemberektől és Fehér Györgyi múzeumpedagógustól.

Duna Értéktár vetélkedő

A nap második felében a projektet lebonyolító múzeumpedagógus ismertette a diákokkal a Duna Értéktár játékos vetélkedő szabályait. Az értéktárat a Duna Múzeum munkatársai azzal a céllal állították össze, hogy egy sokoldalú tudás-gyűjteményt hozzanak létre a szakiskolások részére. Az értéktár sok, fiatalok számára is érdekes információkat tartalmaz a természeti értékekről, vízgazdálkodásról, hagyományos gazdálkodási módokról és foglalkozásokról, de az anyag kitér a közlekedésre, a sportokra és az ivóvíz/csatornázás témakörére is.

A vetélkedő két részből áll, a diákok a projekt indulásakor az első helyszínen megkapták a Duna Értéktár nyomtatott verzióját. A kreatív feladatokra ötfős csoportokban otthon vagy az iskolában készülhetnek fel, közös munkájuk eredményét pedig a Duna Múzeumban, a projekt utolsó napján mutatják majd be. A vetélkedőt eredményhirdetés és díjazás zárja a projekt befejezéseként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.