Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 14. 07:36, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Új köntöst kap a legendás hajó

Új köntöst kap a legendás hajó

Ismét régi fényében fog ragyogni a Humphrey Bogart és Katharine Hepburn főszereplésével készült Afrika királynője (The African Queen) című 1951-es film legendás hajója.

A jelenleg romos állapotban lévő "ladik" az elmúlt tíz évet a Florida állambeli Key West város egyik szállodája melletti szárazdokkban töltötte. Jelenlegi tulajdonosa Jim Hendricks, akinek néhai édesapja 1982-ben vásárolta meg a hajót 65 ezer dollárért (15 millió forint).

A hotel ajándékboltját vezető Hendricks szerint a britek által épített hajót eredetileg Afrikába kormányozták, majd a szárazföldön átszállították Stanleyville-be (ez a Kongói Demokratikus Köztársaságban fekvő Kisangani város korábbi neve), ahol aztán a Rukki folyón használták.

Az eredetileg Livingstone névre keresztelt hajót 1950-ben szerezte meg John Huston filmrendező és Sam Spiegel producer, majd átnevezték Afrika királynőjére. A fából készült hajót 1912-ben gyártották le a brit észak-afrikai vasúttársaság számára - számolt be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala (www.bbc.co.uk).

Az 1951-es filmklasszikus az első világháború kitörése idején játszódik Afrikában: a Katharine Hepburn által alakított amerikai Rose Sayer megszökik a németek által feldúlt faluból és útnak indul lefelé a folyón, a mogorva és részeges kapitány, a Humphrey Bogart által életre keltett Charlie Allnutt társaságában.

Alakításáért Bogart elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat 1952-ben. A film nagy részét Belga-Kongó - Belgium közép-afrikai gyarmata - területén vették fel, és néhány jelenetet Angliában rögzítettek. Felújítása után az Afrika királynőjét tengeri körutazásokra fogják használni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;